Östen Stenberg

Östen Stenberg, Åbyn Byske.

Östen Stenberg.

Östen Stenberg.

Foto: Privat

Dödsfall2024-04-06 05:00

Östen Stenberg, Åbyn Byske, har avlidit i en ålder av 86 år.

Han föddes 1937 i Lidmyrliden i Södra Sandträsk och var Tora och Georg Stenbergs första barn. Familjen bodde därefter några år i Granbacken innan de flyttade till Mörttjärn Malå. År 1950 flyttade familjen tillbaka till Sandträsk.

Östen gifte sig 1960 med Britt-Marie Lidström, också från Södra Sandträsk, och de bosatte sig där. De har nu tre barn, tio barnbarn och nio barnbarnsbarn.

Östen började tidigt arbeta med skogsarbete och han var en av de första i byn som hade en traktor som kunde användas i det jobbet. Han körde också lastbil några år, främst med timmertransporter.

Under åren 1965-1970 var familjen bosatt i Kristineberg och Östen arbetade då som taxi- och busschaufför. Sedan flyttade familjen till Åbyn och under ungefär 30 år fram till pensioneringen arbetade han åt kommunen, i första hand som skolvaktmästare i Åbyn.

Östen hade ett stort intresse för vad naturen hade att ge i form av upplevelser, bärplockning och trädgårdsskötsel. Ingen kunde vara så noggrann som han när det gällde blomvattning och alltid fanns det en perfekt trädgård att trivas i.

Han har under hela sitt liv haft en trygghet i sin kristna tro och under tiden i Åbyn hade han ett aktivt engagemang i den verksamhet som EFS bedriver där. Han tog utifrån sin kunskap och engagemang ett stort praktiskt ansvar för skötseln av byns bönhus.

Östen var en lågmäld och omsorgsfull person som spred glädje och trygghet.

Åldrandet tog på hans krafter och de sista månaderna tillbringade han på ett äldreboende i Byske. Efter en stroke ett par veckor före hans död tappade han talförmågan. Men innan han tog sitt sista andetag hörde Britt-Marie och döttrarna honom ändå tydligt säga: Jesus, Jesus. En fin sista hälsning från Östen.

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!