Östen Lundquist

Östen Lundquist, Springliden.

Östen Lundquist

Östen Lundquist

Foto: Privat

Dödsfall2024-08-23 05:00

Fredag den 16 augusti avled vår älskade Östen Lundquist efter en tids sjukdom. Östen blev 86 år. 

Östen gifte sig 1961 med Annette Forsberg från Malå. Samma år byggde Östen och Annette hus i Springliden, där de bott sedan dess. Deras två söner föddes 1962 (Torbjörn) och 1964 (Fredrik). Östens föräldrar, Betty och Gideon som bodde i Springliden, hade 6 barn och Östen var näst yngst. Östen visade tidigt ett stort intresse för idrott i olika former, främst individuella sporter som skidåkning och friidrott. Han skapade redan som junior en alldeles egen idrottsklubb, Springlidens idrottsklubb (SPIK), som dessvärre avvecklades på grund av livsfarlig utrustning vid släggkastning.

Efter fullgjord militärutbildning vid Jägarskolan i Kiruna arbetade Östen i många år som malmbilschaufför. Efter tiden som malmbilschaufför arbetade Östen på sågen i Malå, först som lastbilschaufför, sedan som arbetsledare på justerverket. Kontakterna med vännerna från Jägarskolan släppte han aldrig och det innebar årliga träffar runt om i landet.

Östen deltog som ung med framgång i skolskidtävlingar i Norsjö/Malå och i vuxen ålder i Malmfältsloppet. Hans stora idrottsintresse blev med åren allt tydligare. Han visste till exempel allt om skidåkarnas resultat från 50-talet och OS-tävlingarna sommaren 2024 följde han med stort intresse på TV. Han var ofta anlitad som funktionär vid skidtävlingar och även vid Lapland Ultra, ett kraftprov för landsvägslöpare.

Östen hade i många år politiska uppdrag, både i kommun och kyrkan. Ett av Östens stora intressen var vedhuggning. Han hade alltid ved i lager för många år framåt i tiden.

Vi är tacksamma för alla ljusa och varma minnen som Östen lämnat efter sig.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!