Olle Forsberg

Olle Forsberg, Rentjärn.

Olle Forsberg, Rentjärn

Olle Forsberg, Rentjärn

Foto: Fotobutik

Dödsfall2023-01-04 05:00

Olle Forsberg, Rentjärn i Malå kommun, har avlidit den 3 augusti 2019 i en ålder av 80 år. Olle försvann samma dag i samband med en cykeltur och stora och omfattande sökningar efter honom gjordes av polisen, hemvärnet, militär, fjällräddare, Missing People, lokalbefolkning, frivilliga, medium med flera men han var spårlöst försvunnen.

Den 2 december 2022, 3 år och 4 månader senare, kunde polisen hitta honom på ett kalhygge 7,5 km fågelvägen sydost om bostaden. Det var Jon Bäcklund, Åmliden, som några dagar tidigare upptäckte hans cykel på ett kalhygge i samband med fågeljakt och underrättade polisen, som med hjälp av likhundar, kunde hitta Olles kvarlevor i närheten.

Olle var född och uppvuxen i Rentjärn som nummer fem i en brödraskara på sex. Efter avslutad folkskola så jobbade han ett antal år med skogsarbete. Under slutet av 50- och i början av 60-talet arbetade han åt Vattenfall med kraftverksbyggen. Han var stationerad i bland annat Stalon samt Gallejaur. 1962 drabbades han av en arbetsplatsolycka och omskolades till svarvare utanför Umeå. Han flyttade 1965 till Sandviken och fick där prova på yrket men senare under året vände han kosan åter till sin hemby. Han jobbade under en kortare period ovan jord åt gruvföretaget Boliden i Kristineberg. 

1966 fick han anställning som svarvare hos SGU. Där var han verksam under större delen av sin yrkesverksamma tid. Han hade också ett utpräglad tekniskt kunnande och arbetsgivaren tilldelade honom 1970 en belöning. Olle hade utformat en standardisering av ett så kallat wirelinegäng vilket innebar att man kunde reducera ett stort antal kopplingstyper.

1959 träffade han sin stora kärlek Barbro Holmgren, bördig från byn Lövberg i Vilhelmina kommun. Paret gifte sig 1964 och tillsammans fick de två barn, Helena och Ebbe. 

Olle hade en positiv livssyn. Han var blygsam och inte de stora ordens man. Han var en självlärd hantverkare och speciellt efter pensionen tillbringade han stora delar av tiden i sin snickeriverkstad. Han konstruerade egna snickerimaskiner för att tillverka sina alster. Olle tillverkade med lätthet möbler till hemmet samt stilfulla och användbara knivar, kåsor, skålar med mera. Han var tekniskt intresserad och klurade många gånger på avancerade och användbara lösningar. Naturen och jakten var två stora intressen och han följde sportsändningarna på tv noggrant. Men även logdans och att lösa korsord fanns på agendan. 

Svärsonen Ove Björnström 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!