Olga Renling

Olga Renling, Skellefteå

Dödsfall2022-02-26 05:00

Vår älskade Olga Renling somnade in på Annagårdens äldreboende vid en ålder av 98 år.

Olga växte upp i Släppträsk, Malå tillsammans med Karl, Svea, Agnes, Sally och föräldrarna Gottfrid och Signe Linder och med en massa älskvärda djur. 

Vid 20 års ålder träffade hon sin blivande livskamrat Sixten Renling, bördig från Rentjärn, Malå. Tillsammans fostrade mamma Olga och pappa Sixten 4 barn som av olika anledningar inte hade en mor eller far som tog sitt ansvar gentemot sina barn. 

1959 byggde Sixten hus i Rentjärn och mamma blev hemmafru och allt-i-allo medan pappa Sixten blev familjeförsörjare som grovarbetare med timmer och flottning som huvudsaklig födkrok, medan Olga sydde sina barns kläder på en Singer symaskin.

1965 anmodades Sixten av arbetsförmedlingen i Malå att flytta dit jobben fanns, vilket blev Närke, Zinkgruvan; Hammar där Sixten avsynade PLM:s glasflaskor på löpande band tills han fick bältros av otrivsel på jobbet. 

Pappa åkte upp varje höst på älgjakt, som tröst, och sista gången vägrade pappa Sixten åka ner till oss i Närke utan bosatte sig i Lycksele. Mor Olga vägrade att flytta ifrån nybyggda huset i Hammar med trädgård och allt som pappa byggt och anlagt och sina goa grannar. 

Efter några år och nära en skilsmässa (som vi barn tog på oss) gav mor Olga med sig och flyttade upp till pappa i Lycksele. 

1983 dog pappa Sixten och mor Olga var tvungen att klara sig själv med minsta pensionen tills hon flyttade först till Umeå och ihop med en ny vän och eftersom även ett av barnen bodde i Umeå så kändes allting rätt för alla. 

Olga var en väldigt berest och smakfull kvinna som har besökt både klagomuren i Israel och Elvis Presleys museum i Memphis, USA. Olga var en proper dam med goda värdegrunder vilket hon överförde på oss barn vilket vi uppskattar nu vid mogen ålder. 

Vi barn fick växa upp i ett kärleksfullt hem med massor av omtanke från pappa Sixten och mamma Olga, som nu för tiden är en bristvara. Vi fick lära oss skilja på mitt och ditt och mamma Olga lärde oss vett och etikett och omsorg om din nästa.

De sista åren bodde Olga på Annastigen i Skellefteå och klarade sig fint ända tills demens och sjukdom drabbade henne så att hon hamnade på Annagårdens äldreboende (smaragden) där hon avled 2022-01-30 sängliggandes i slutet.

Mamma lämnade ett stort tomrum efter sig som tar år att komma över, för en mer kärleksfull, varmhjärtad bästa vän och kompis och innerligaste vän fanns inte, som man kunde prata med om allt. 

Döden kom som en befrielse för mamma för efter julen 2021 blev hon sämre och sämre för att till sist bli helt sängliggande. Till sist bestämde sig vår älskade mor för att avsluta sitt liv och vi barn fanns med henne in till sista andetaget. 

Vår älskade mor var väldigt omtyckt på Annagårdens äldreboende av alla som bodde där och av personalen. De gjorde allt för vår älskade mor som tack vare dem fick en värdig omvårdnad intill livets slutskede. Vår älskade mor älskade alla där innerligt och allt det de gjorde för henne. 

Börje, Anki, Kia 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!