Nils Lidström

Nils Lidström, Norsjö

Nils Lidström

Nils Lidström

Foto: Privat

Dödsfall2022-08-20 05:00

Vår älskade pappa somnade den 15 augusti, 86 år gammal. Den sista tiden i livet tillbringade han på Solbacka äldreboende. Närmast sörjande är barnen Ingela, Rune och Tomas med familjer. 

Nils föddes 1936 och växte upp i Södra Sandträsk, Glommersträsk, som tredje barnet av fem, i det hem som föräldrarna Algot och Ester byggt och som genom hela livet har varit en betydelsefull plats dit han alltid känt en längtan till.

Naturen och skogen har haft en central roll i hela hans liv, både som yrkesverksam och i det civila. Nils började tidigt i livet att arbeta. Efter folkskolan var det arbete i skogen som gällde.

I slutet av femtiotalet träffade han sin blivande fru Iréne och de gifte sig 1960. Paret bosatte sig i Moskosel där pappa fått arbete som skogsarbetare. Det första barnet kom 1962 och strax därefter flyttade familjen till Tibro där arbete i snickerifabrik väntade. Barn två föddes 1964 och två år senare kom barn tre. Längtan till släkt och natur i norr var stor och 1967 gick flyttlasset till Lugnvik, Kramfors. Pappa arbetade vidare som skogsarbetare men hade ambitionen och viljan att vidareutbilda sig och han utbildade sig också till skogsrättare. Under 1975 byggde pappa hus i Norsjö och året därpå flyttade familjen dit. De sista åren innan pensioneringen 1986 var han stationerad både i Byske och Piteå.

Att arbeta med trä var alltid ett stort intresse. Under åren har det byggts alltifrån hus till möbler och nyckelharpor. Han höll även kurser i nyckelharpstillverkning och utvecklade också sitt eget spelande.

Efter pensioneringen tillbringades mycket tid i födelsehemmet i Södra Sandträsk, så även efter det att han blev änkeman 2015. Att försörja sig själv med bär, potatis, kött och fisk var också viktigt för honom. Många är de potatisar som har satts och plockats genom åren och ett inte obetydligt antal älgar har nedlagts.

Pappa var en händig man som löste de flesta utmaningar som han ställdes inför. Snäll och hjälpsam mot sin omgivning.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om