Nils-Erik "Newen" Wiklund

Nils-Erik "Newen" Wiklund, Skellefteå.

Nils-Erik ”Newen” Wiklund.

Nils-Erik ”Newen” Wiklund.

Foto: Norran

Dödsfall2023-08-12 05:00

Nils-Erik ”Newen” Wiklund har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast sörjande är makan Berith, barnen Johan, Christina, Erica och Pontus med familjer. Pappa föddes och växte upp i Boliden i en kärleksfull familj med pappa Nils, mamma Maja och tre systrar. Åren i Boliden präglade honom mycket. Ständigt återkom han med historier från denna tid.

Vid 10 års ålder fick pappa sitt smeknamn Newen av en kamrat i Scouterna, namnet har följt honom genom livet. Pappa utvecklade ett stort intresse för idrott. Efter skoldagen var det vanligt att läxböckerna låg i brevlådan och Nils-Erik var på idrottsplatsen. Vid 14 års ålder började arbetslivet som springgrabb på Bolidenbolaget, roligast var att leverera bud till fotoenheten och efter ett år gavs han möjlighet att arbeta där.

Så var grunden lagd för hans framtida yrkesliv som fotograf. Pappa började jobba som fotograf i Skellefteå och senare i Boden där han träffade vår mamma Berith när hon kom för att ta körkortsfoto1952. Han utvecklades snabbt till en skicklig porträttfotograf med känsla för bildens harmoni och symmetri.

Pappa och mamma gifte sig 1958. De bosatte sig och bildade familj i Skellefteå. Det unga paret arbetade båda på Nordsvenska Dagbladet. När tidningen lades ned öppnades möjligheten att 1959 starta egen verksamhet; Fotograf Newens. De kontakter som knöts på tidningen gav Newen möjlighet att utvecklas som filmfotograf. Han blev en pionjär som tv-fotograf i Norrland och gjorde
filmer och reportage för Sveriges Television och lokalt för Nordnytt.

Newen fick många uppdrag från Skellefteås näringsliv och byggde upp ett omfattande fotoarkiv över Skellefteås industrialisering under 60, 70 och 80-talen. 

Pappas intresse för samhällsfrågor och idrott var starkt och han var medlem i bl a Rotary, Mores och
W6. Han var också ordförande för Skellefteå Orienteringsklubb under 80-talet. Efter 37 år valde Nils-Erik
och Berith att sälja fotoateljén och nästa fas i livet som aktiva pensionärer började. En av höjdpunkterna på ålderns höst var när Nils-Erik fick frågan från Skellefteå Museum om att genomföra två fotoutställningar. Ett uppdrag som han var mycket hedrad över.

Att samla familj och vänner för att fira högtider och födelsedagar var något som pappa värdesatte högt. Han uppmärksammade bemärkelsedagar för nära och kära med telefonsamtal och sång.

I juni fyllde pappa 90 år och det firades med hela släkten, en dag han var mycket tacksam för. Vi minns pappa som den sociala, kreativa man han var där ingenting var omöjligt.

Passbild tagen på Fotograf Newens
Passbild tagen på Fotograf Newens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!