Max Holmlund, Arjeplog

Max Holmlund, Arjeplog

Dödsfall2021-08-02 05:00

Max Holmlund, Arjeplog, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast sörjande är barnen Anita, Michael och Kerstin med familjer.

Max föddes och växte upp i Arjeplog och började tidigt sin bana inom försäljning som springpojke på Edholms diversehandel och när han blivit gammal nog för körkort, blev det Konsum där han bland annat körde Konsumbussen till byarna runt om Arjeplog.

I slutet av 50-talet flyttade Max med sin familj, som då bestod av fru Naima och barnen Anita och Michael, till Umeå. I Umeå hade han tagit en anställning på grossistfirman Vintersport som handelsresande med ett stort distrikt i norra Sverige. Företaget sålde sportartiklar och fiskeredskap.

1959 flyttade familjen igen och denna gång till Arvidsjaur. Max blev delägare i sportaffären Holmgrens Sport, en butik som Naimas morbror Torsten startat några år tidigare. Förutom sportartiklar sålde man och reparerade motorsågar och så småningom även snöskotrar.

Familjen utökades med dottern Kerstin 1960.

Vid sidan av livet som sporthandlare engagerade sig vår far i orten som sådan. Max tillhörde Frivilligbrandkåren i Arvidsjaur under flera år och gjorde faktiskt ett mycket kort inhopp som fritidspolitiker. Han var även en engagerad Lionsbroder. Max och Naima hade ett stort och glatt umgänge.

Butiken flyttades till Storgatan 28 under 1966, och är fortfarande, efter mer än 50 år, och under nya ägare, en hörnsten i Arvidsjaurs butiksutbud. Det blev 30 år som sporthandlare i Arvidsjaur och Holmgrens Sport växte från en liten butik till en stor Intersportbutik med ett brett utbud av sport, fiske och fritidskläder.

1989 var det dags att sälja butiken och flytta till Naimas hemby Strömholm. Ute på holmen, ägnade de sig åt att sköta hemmanet med skogsbruk. Här fanns det både plats och tid att vara med sina barn och barnbarn, och det firades både högtider och skollov i alla dess former hos mor-och farföräldrarna. Där, i Strömholm, trivdes våra föräldrar och bodde fram till Naimas död 2016.

Max flyttade tillbaka till sitt Arjeplog för att träffa gamla vänner på sin ålders höst, men med tiden försvann orken och lusten för engagemang och saknaden efter Naima var stor. Efter 90-årsdagen blev han väldigt trött och somnade in på Tallbacken den 22 juli.

Tack för allt pappa, hoppas att du får ro och kan träffa mamma igen.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!