Matti Vestermark

Dödsfall 22 juni 2022 05:00

Matti Vestermark, Uppsala. 

Måndagen den 13 juni somnade Matti Vestermark in lugnt och stilla i sitt hem. Han blev 77 år.

Han föddes i Gärdsmarksängarna, som näst yngst i en syskonskara på 9 barn och var son till Svea och Sigurd Vestermark.

Efter grundskolan utbildade Matti sig till byggnadsingenjör och blev klar med sin examen 1972. Han hade då träffat sin Margareta. De gifte sig samma år och flyttade till Eksjö i Småland. Där arbetade Matti både på Hjältevadshus och Eksjöhus. I Småland föddes också barnen, Johan 1974 och Petra 1977.

Efter ett tag blev längtan norrut för stor och familjen flyttade till Uppsala där Matti fick arbete på Nyckelhus. Han älskade sitt arbete och var inte rädd för nya utmaningar, vilket ledde till att han tillsammans med en kollega tog steget och startade ett eget företag där man tillverkade prefabricerade väggelement. Efter några år blev företaget uppköpt av Skanska och Matti valde att fortsätta sin karriär där till dess han gick i pension. 

Idrott var ett stort intresse för Matti, inte att utöva själv, utan att stötta och hjälpa andra. Framför allt barnen. Han var engagerad både i Stäppens IF där barnen spelade fotboll och i Almtuna IS där Johan spelade ishockey. Skellefteå AIK hade alltid en speciell plats i Mattis hjärta. 

 Hans andra stora intresse var att samla på tecknade idrottsporträtt. Det började redan som barn då han fick överta en äldre brors samling från ”Norran”. Han blev bekant med flera tecknare vars verk han scannade och katalogiserade. En av dessa var Per Gunnar Larsson, ”Tecknar Lasse”, vars teckningar fanns på Aftonbladets sportsidor. En annan person, vars alster han beundrade, var tecknaren/illustratören Erik Hermansson från Övergran Bålsta. Under sitt arbete med att katalogisera Hermanssons idrottsporträtt blev han bekant med Kar Erik ”Vidar” Gustavsson från Varberg. De hade ett nära samarbete och skrev, ringde och skickade teckningar mellan varandra i 17 år. Resultatet blev tre böcker som han kallade ”Vidars Galleri”. Matti och Vidar träffades aldrig personligen men blev ändå mycket nära vänner, en vänskap som höll i sig ända till slutet. 

Matti tyckte även om att samla familj/släkt runt omkring sig. På somrarna när vi åkte upp till Skellefteå blev det många gånger släktkalas. Ofta med kort varsel, men som någon sa ”när Matti kallar då kommer man”. På senare år blev det också att pendla till Danmark där Johan bosatte sig och bildade familj. När barnbarnen kom var de en stor glädje för Matti och han älskade dem över allt annat. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa