Mats Lundberg

Mats Lundberg.
Mats Lundberg.

Mats Lundberg, Skellefteå.

Dödsfall 2 april 2022 05:00

En vis man har lämnat oss i sorg och saknad, men framförallt med en stor känsla av tacksamhet.

Lördagen den 12 mars avled Mats oväntat men lugnt och stilla utan oro på Skellefteå Lasarett, ganska precis 6 månader efter det att hans älskade Karin avlidit.

Mats föddes i Bergsviken som ett av fyra barn till Herbert och Karin Lundberg. Efter realskolan gick Mats tekniskt gymnasium för att senare ta över H Lundberg El AB, som under Mats ledning växte från tre till 20 anställda. Under denna tid köpte Mats sin första segelbåt och hans intresse för segling och sjömanskap har genomsyrat hans liv sedan dess. 

1956 träffade Mats sin älskade Karin och de gifte sig 1960. Mats och Karin har i alla år visat en stor kärlek och omsorg för varandra.

1970 flyttade Mats och Karin med sina tre barn till Skellefteå då Mats fått anställning och sedermera chefsposition på BPA. Efter några år lämnade han BPA för att bygga upp en egen verksamhet, Matema AB.

Mats har haft ett stort engagemang i EFS Skellefteå. Under några år satt han i styrelsen och under en tid även som ordförande.

Somrarna tillbringade Mats och Karin i stugan i Boviken. Där trivdes de och hade stort socialt umgänge. Vi har alla ljusa glada minnen från somrarna, där de mest förunderliga saker kunde dras efter en båt till barnbarnens stora förtjusning.

Vintertid var Mats och Karin ofta i Jämtlandsfällen med sina vänner och åkte skidor (och efter 60 års ålder även snowboard!).

Mats har alltid haft en nyfikenhet och vilja att inhämta ny kunskap. De hus han genom åren har låtit bygga har alla nu blivit uppmärksammade som tidstypiska och värda att bevara, ett tecken på hans vilja att hålla sig ajour och i framkant med sin samtid. Den viljan har också varit drivande när det gäller hans personliga utveckling. Under det till synes allvarliga och strama yttre fanns ett varmt hjärta och en lekfullhet.

Han tog till exempel vattenskoterkort så sent som i år. Mats talade ofta visdomsord med oss i familjen och även inför sina vänner, till exempel vid den årliga sommarfesten som han ordnade för Karin, om vinsten och vikten av att lära från de erfarenheter som människor som vandrat före oss gjort.

Mats var en trygg, tydlig, stabil och fast punkt i familjen. Han var den självklara att vända sig till i alla möjliga och omöjliga frågor, allt ifrån dagsaktuella artister, diverse tekniska frågor, andliga råd och spörsmål. Han har i mångt och mycket gett oss de värderingar som format oss. Hans eftertänksamhet är grunden för den vishet han ägde. 

Lena och Per  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa