Märtha Gustafsson

Märtha Gustafsson, Skellefteå.

Märtha Gustafsson.

Märtha Gustafsson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-06-29 05:00

Midsommaraftons morgon somnade vår älskade mamma, svärmor, mormor, farmor, gammelmormor/farmor och vän in lugnt och stilla.

Mamma föddes i Ytterbyn som mellanbarn till Svea och Teodor Grefve. I unga år förlorade hon sin pappa och växte upp tillsammans med sin mor och sina två syskon. Mamma lärde sig tidigt att hjälpa till med alla sysslor som krävdes i hemmet.

Efter avklarad skolgång så började mamma sin yrkesbana med arbete på hotell, i familj, på affär och de sista 20 åren som vårdbiträde på Hemgården i Lövånger, där hon fick många fina vänner för livet.

Mamma träffade sitt livs kärlek, vår pappa Ivan, på dans och de gifte sig 1954. Sedan föddes dottern Catrine, sonen Johnny och dottern Maria. Mamma var hemmafru under största delen av vår uppväxt och hade stor omsorg om oss barn. Mammas goda palt, goda bullar och mycket annat fint som vi fått uppleva under vår uppväxt kan vi inte nog tacka för. Mamma tog också stort ansvar för sin mor och sina svärföräldrar och så länge de fanns i livet. Att hjälpa pappa med administrativa uppgifter i det egna företag hanns också med.

Mammas familj utökades med åren och med mågar och sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn. Att få vara en del av deras vardag har mamma uppskattat och inga födelsedagar glömdes bort. Även den sista veckan så planerade hon för kommande högtidsdagar.

På fritiden har mamma tyckt om att handarbeta. Väva fina dukar sy kläder, sticka vantar och sockar som vi sedan fått i present. Handarbetskunskapen har hon med glädje fört vidare till kommande generationer. Att odla var också ett av mammas fritidsintressen. Blommor, grönsaker, rotfrukter som hon generöst delade med sig av. Röda rosor var hennes signum och de senaste åren fylldes blomlådan på terrassen på Lyckogränd med rosor och andra fina blommor.

Mammas stora sorg var att vår pappa Ivan gick bort 2013, inget blev sig riktigt likt efter det, men hon kämpade på och försökte hitta nya aktiviteter att fylla sina dagar med. Sociala medier har hjälp till att hålla sig uppdaterad och delaktig i vardagen med släkt och vänner

Att följa Skellefteå AIK:s matcher tillsammans med sina barns familjer har varit en aktivitet som mamma värnat. Fruktstunden i första paus och ”gofikat” i andra paus är en rutin vi kommer att sakna till hösten.

En älskad mamma har nu lämnat oss men vi har många fina minnen att bära med oss.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!