Märta Stenlund

Märta Stenlund, Skellefteå.

Märta Stenlund.

Märta Stenlund.

Foto: Privat

Dödsfall2024-05-04 05:00

Märta Stenlund, Skellefteå. Somnade in den 22/4 på Prästkragen i Lövånger i en ålder av 94 år.

Hon var barn till Hemmansägaren Valdemar Stenlund och hans hustru Ester Alfrida bosatta i Hötjärn, Lövånger. Hennes mor dog när hon var 6-år gammal och flyttade då till Ytterbyn, Lövånger och sina fosterföräldrar Johan Ström och hans hustru Beda som var en syster till Märtas mor.

På början av 50-talet utbildade hon sig på lärarseminariet i Luleå. De första lärartjänsterna hon hade var i Svarttjärn och Vallen inom Lövånger. Därefter fortsatte hon att utbilda sig i Uppsala där hon sedan blev kvar. Märta arbetade på Vallaskolan i Sala som adjunkt. Ett av hennes stora intressen var trädgårdsväxter speciellt rododendron som hon hade på sitt älskade sommarställe i Bjuröklubb. Hon var sekreterare i Bjuröklubbs sommarstugeförening i ett 30-tal år.

Märta hade även ett stort intresse av historiska ting och kartor. Efter att hon slutat jobba bodde hon i Skellefteå och intresserade sig för släktforskning. Hon var förlovad med Evald Larsson som träffades på en kurs i Solvik. Efter att Evald gick bort 1992 levde hon ensam ömsom i Skellefteå och Uppsala där hon var skriven fram till 2013.

Hon sörjes närmast av sina kusiner och deras barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!