Märta Andersson

Märta Andersson, Ånäset.

Märta Andersson, Ånäset

Märta Andersson, Ånäset

Foto: Victoria Rönnblom

Dödsfall2024-03-30 05:00

Märta växte upp i Flarken tillsammans med sina föräldrar Nanny och Alexander. Hon var näst yngst och ena dottern i syskonskaran. Efter sedvanlig folkskola utbildade hon sig till sömmerska och gick också tillskärarkurs i Umeå. Under 1950-talet började hon som ”syfröken” på skolan i Flarken. Jag hade under min skoltid min mamma som lärare i slöjd. Så småningom utökades jobbet att omfatta skolor i Brände, Kålaboda och Ånäset. Det betydde att hon skaffade körkort och egen bil och det var inte så vanligt för kvinnor i mitten av 1950-talet. 

Så småningom krävdes högskoleutbildning för lärarjobbet och då sadlade hon om. Hon gick storköksutbildning i Umeå i början på 1970-talet och arbetade därefter i köket på sjukhemmet i Robertsfors och sedan på sjukhemmet i Ånäset fram till sin pensionering. 

Mamma var gift med jordbrukare Sigurd Andersson, Flarken. Sommarstugan på Talludden införskaffades 1984 i samband med att jordbruket avvecklades. Det blev även tid för en del resor tillsammans med vännen Helge samt pensionärsresor med buss till olika mål. Midnattssolen i Abisko har hon framhållit som ett oförglömligt ögonblick. En långresa med buss till Mellaneuropa var också en upplevelse av annorlunda slag. Ändå trivdes hon bäst i hemmet och hon blev hembygden trogen. 

Mamma blev änka 2009. Hon bodde kvar i huset i Flarken till 2011 då hon skaffade lägenhet i Ånäset. Varje år stickade hon tjocksockor till alla i familjen. Märta blev mormor till Victoria och Tomas, mormorsmor till Matilda och mormorsmormor till Vera. Mamma har fått uppleva många och stora förändringar under sina 99 år.

Saknad men aldrig glömd. 

Dottern Maj-Lis 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!