Margaretha Linder Nilsson

Margaretha Linder Nilsson, Skellefteå.

Margaretha Linder Nilsson.

Margaretha Linder Nilsson.

Foto: Privat

Dödsfall2022-07-30 05:00

En solig morgon, den 25 juli, somnade vår varmt älskade Margaretha Linder Nilsson, Skellefteå, in i hemmet med sin dotter vid sin sida. Hon blev 71 år. 

Margaretha föddes i Ljusvattnet, Burträsk som enda barnet till André och Elma (f. Burman) Linder med farmor Emilia och farfar Karl boende i samma hus. Familjen drev jord- och skogsbruk och föräldrarna hade andra jobb vid sidan om. Att göra rätt för sig och förlusten av sin mamma då hon bara var 13 år, präglade Margaretha starkt. Genom hela livet var hon var en självständig arbetsmyra.

Efter realen i Burträsk gick Margaretha gymnasiet på Nordanå (humanist). En tid hon ofta återkom till med stor glädje. Sedan följde sekreterarskola i Umeå och första jobbet på labbet på Rönnskär blev starten på en spännande karriär med kontakter i flera länder och fina kollegor. Hennes gedigna kunskaper i språk och skarpa intellekt kom väl till pass. Över 25 år som sekreterare och allt-i-allo på Utec (numera Valutec) följdes av några år på Alimak och slutligen Skellefteå Kraft fram till pensionen, där hon jobbade med marknadsföring och kommunikation för bland annat pellets.  

1973 träffade mamma blivande maken Tommy Nilsson på dans i Boliden och de fick dottern Sofia 1977. De byggde sitt drömhus i Ljusvattnet och fortsatte med många nya projekt med Tommy och pappa André som idesprutor och mamma som projektledare. Stugan i Joeström blev deras oas och senare stugan i Örviken. De hann också med några år av husvagnsliv, resor till solen och mamma var den ständige följeslagaren på pappas skidtävlingar. 

Tyvärr följde sjukdom hennes liv. Hon förlorade maken Tommy 2006 efter många år av svår Parkinsons och kämpade själv med cancer och minnessjukdom efter pensionen. 

Hon stod sin pappa André mycket nära och lämnade sitt älskade Ljusvattnet efter hans bortgång. 2013 började en ny fas på Aldergatan, Älvsbacka med fantastiska grannar och dagliga promenader. Samma år föddes även barnbarnet Alice i London och kärleken visste inga gränser med många resor och videosamtal. 

En fantastisk mamma, mormor, vän och yrkeskvinna har gått ur tiden. Energisk, positiv och viljestark har hon visat att ingenting är omöjligt. Saknaden är oändlig men vi är så tacksamma över den låga hon tänt i oss alla. Nu skickar vi mer kaffe till himlen där nya projekt, samtal och fikapauser väntar. 

Sofia med familj 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!