Margaretha Johansson

Margaretha Johansson.
Margaretha Johansson.

Margaretha Johansson, Skellefteå.

Dödsfall 11 november 2023 05:00

En solig vårdag, den 6:e maj 1943, föddes en dotter till Inga och Viktor Brännström i Selet, Lövånger. Flickan döptes till Karin Margaretha, var lillasyster till Folke och fem år senare blev hon storasyster till Walter. Margaretha växte upp på familjens bondgård och gick realskola i Lövånger. 

Sommaren 1963 träffade Margaretha sin blivande man, Henry Johansson från Mjövattnet, och flyttlasset gick strax därefter till Skellefteå. Där började hon arbeta på Skellefteå lasarett. En arbetsplats som hon kom att bli trogen under hela sitt arbetsliv. I sina arbetskamrater fick hon vänner för livet. I slutet av 1960-talet gifte sig Henry och Margaretha och 1972 föddes dottern Linda. Sex år senare kom sonen Peder till världen och därmed var familjen komplett.

Margarethas paradis på jorden var sommarstugan i Lillgumhamn, som under 50 år varit i deras ägo. Där fick hennes gröna fingrar och sinne för planteringar frodas. Den karga havstomten förvandlades genom åren till en prunkande oas. Det verkade inte finnas en planta som hon inte kunde få att växa. Redan tidigt på vårkanten började hennes trädgårdsarbete då fönsterbänkarna fylldes med frösådda plantor och sticklingar. 

När barnbarnen kom blev hon en självklar del av deras uppväxt. Många är timmarna där Margaretha lekte, spelade spel eller pysslade med dem. Att som barnbarn bli hämtad på förskolan av Margaretha och Henry var något alldeles extra. Detta är något som de ser tillbaka på med glädje. 

Hösten 2021 fick Margaretha ett sjukdomsbesked som krävde en tuff behandling. Här blev det än en gång tydligt hur positiv och stark Margaretha var som person. In i det sista höll hon modet uppe och när hon till slut var tvungen att ge upp kampen, hade hon kämpat mer än väl. Under det sista halvåret hann Margaretha både med att storslaget fira sin 80-årsdag och tillbringa en sista sommar i stugan. Familjen minns med glädje och tacksamhet en underbar och älskad fru, mamma, mormor, farmor och svärmor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa