Margareta Hällgren

Margareta Hällgren.
Margareta Hällgren.

Margareta Hällgren, Skellefteå.

Dödsfall 13 januari 2024 05:00

Vår kära moster och faster Margareta Hällgren somnade lugnt och stilla in söndag den 7 januari 2024 på Klockarhöjden i Skellefteå. Margareta var född Lindgren år 1929 i Stensträsk, Järvtjärn. Hon var äldst i syskonskaran med en syster och två bröder. Hon blev 94 år och efterlämnar syskonbarn med familjer. 

1952 gifte hon sig med Almar Hällgren och makarna övertog Almars föräldragård i Renbergsvattnet. Margareta och Almar drev i hela sitt liv ett aktivt jordbruk och skogsbruk i Renbergsvattnet som på olika sätt sysselsatte båda makarna. Djuruppfödning och växtodlingg medförde i många fall ett krävande året runt arbete. Margareta tvekade aldrig att köra traktor eller skördetröska och var även duktig med motorsåg.

Hon tyckte om att baka tunnbröd i gårdens bagarstuga, ofta tillsammans med sin yngre syster Birgitta, för att sedan kunna bjuda släkt och vänner på brödet vid fika eller middag. Alltid lika gott och uppskattat.

Margaretas odlingsintresse fick också stort utlopp i gårdens trädgård där allt möjligt testades. Odling av potatis, grönsaker, vinbär, äpplen, jordgubbar, hallon och massor av olika blommor sysselsatte henne med glädje.

Margareta var även en duktig sömmerska där hon hjälpte nära och kära att uppgradera garderoben. Vardagskläder och festkläder , till och med brudklädsel skapade hon snabbt och skickligt med sin sax och symaskin.

Efter Almars död i december 2008 fortsatte Margareta några år själv med jordbruket men 2016 sålde hon släktgården till ett av Almars syskonbarnbarn och då flyttade hon in till Burträsk med nya goda grannar och vänner. Renbergsvattnet och gemenskapen i byn var viktig för Margareta och i samband med hennes flytt skänkte hon kapital till kommande underhåll av skolan/byagården.

Från hösten 2018 medförde hennes demenssjukdom behovet av ett nytt tryggt boende på Klockarhöjden, Skellefteå där hon tillbringade sina sista fem levnadsår. Hennes minne är ljust bevarat. 

Syskonbarn med familjer genom Sonia Nilsson och Kalle Möller 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa