Margareta Bäcklund

Margareta Bäcklund, Bjästa.

Margareta Bäcklund.

Margareta Bäcklund.

Foto: Privat

Dödsfall2023-01-11 05:00

Margareta Bäcklund avled lugnt och stilla i sin alzheimersjukdom måndagen den 19 december. Hon blev 76 år och sörjes närmast av maken Stellan och brodern Anders i Västerås samt övrig släkt och vänner. 

Margareta Bäcklund höll internationell solidaritet varmt i sitt hjärta genom hela livet, inte minst efter åren i Botswana 1983-85 och åren i Zimbabwe under 1990-talet. Detta trots alla svårigheter i just Zimbabwe politiskt och ekonomiskt. ”Det gäller att ha trovärdighet inte minst i kampen för medborgerliga rättigheter”, menade Margareta. 

Hon föddes i Åsträsk inom dåvarande Burträsk kommun (idag Skellefteå) och växte upp i järnvägssamhället Bastuträsk inom Norsjö kommun, tillsammans med sin bror Anders. Efter folkskolan hemmavid vidareutbildade sig Margareta i Norsjö och Lycksele innan lärarexamen i Härnösand 1969. Därefter vidareutbildning till specialpedagog i Umeå 1976. Hon tjänstgjorde inom Ö-viks kommun ända fram till pensioneringen 2011, med undantag för arbetet nere i södra Afrika. 

Åren 1983-85 i Botswana och arbetet vid Svenska skolan där betydde mycket för Margaretas internationella intresse. Erfarenheterna därifrån hade hon stor nytta av i Zimbabwe där hon i den första omgången var knuten till ZimCare Trust och i den senare till Just Children Foundation, som arbetade med barn/ungdomar som levde som gatubarn i huvudstaden Harare. Under de åren kunde man fortsätta att resa runt till länderna i södra Afrika och knyta nya bekantskaper. Samarbetet med FN-föreningen hemma i Ö-vik fortsatte också genom olika biståndsinsatser inom skolområdet runt om i landet. 

Hon lärde sig mycket om behovet av gärningar, globalt under tiden i Botswana och i Zimbabwe, där barn och ungdomar stod i centrum. Detta var också frågor som även berörde FN-föreningens verksamhet i just Zimbabwe. ”Det viktiga är att kunna skapa trovärdighet i detta arbete och samtidigt kunna hålla ut i dessa strävanden”, menade Margareta. 

Stellan Bäcklund (make), Anders Bernersson (bror) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!