Mandor Näslund

Mandor Näslund, Luleå.

Mandor Näslund.

Mandor Näslund.

Foto: Roland S Lundström

Dödsfall2024-03-08 05:00

Den 28 februari somnade Mandor Näslund stilla in på Sunderby sjukhus, 86 år gammal. Han var son till Henny och Viktor Näslund och näst yngst i en syskonskara på fem. Mandor var född och uppvuxen i Hemliden, Malå. Under 60-talet flyttade Mandor till Uppsala för att studera till lärare vid universitetet och som färdig lärare 1966 flyttade han så till Luleå och började undervisa i historia, svenska och engelska vid Lärarseminariet. Han var sitt lärarjobb trogen och arbetade med detta fram till sin pensionering år 2000.

Föreningslivet har alltid varit en stor del i Mandors liv, några stora intressen har bland annat varit resor, skytte, motion, matlagning och trähantverk. Han har rest mycket och sett många av världens alla hörn. Sedan tidigt 80-tal har han lett motionsgrupper hos Lulegymnasterna. Men det största intresset har nog ändå varit dialektforskningen som resulterat i en stor ordbok på tre band om Malåmålet, en nordvästerbottnisk dialekt. Han har samlat på ord sedan 70-talet. Mandor fick också pris för sin ordbok från Gustav Adolf Akademin.

Mandor återvände ständigt till sitt barndomshem i Hemliden där han tillbringade sina somrar, där odlade han sin potatis, höll hagar och gärden öppna, skyddade små orkidéer från gräsklipparens vassa knivar. Naturen och miljön har alltid varit en självklar del i Mandors liv. Hemliden hade han tillsammans med sin syster Naima med familj och där stod dörren alltid öppen för vänner och bekanta. 

Saknaden är stor men han lämnar ljusa minnen kvar och kommer alltid finnas i våra hjärtan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!