Lorentz Andersson

Lorentz Andersson, Ursviken.

Lorentz Andersson.

Lorentz Andersson.

Foto: Arkivbild/Lars Eriksson

Dödsfall2023-10-07 05:00

Vår älskade make, pappa, farfar, svärfar och bror Lorentz Andersson somnade in i hemmet i gryningen den 29 september. Efter många år med parkinson drabbades han av en elakartad cancer som ändade hans liv. 

Lorentz föddes i Byske men familjen flyttade snart till Ursviken. Familjen bestod av pappa Adolf, mamma Kerstin och Lorentz. 1945 föddes lillasyster Christina och 1956 lillebror Göran, en lillebror som tyvärr avled 2014. I och vid Skellefteälven i Ursviken tillbringade Lorentz och hans kompisar mycket av sin fritid. De rodde över till fartygen som låg förtöjda på älven under lastning av massa från Scharins, de badade, fiskade och lekte. 

Från sitt femte skolår gick Lorentz på Skellefteå läroverk där han tog sin realexamen. Det var en tuff period för honom när han åkte tåg till stan och sedan promenerade till skolan. Där var en ny och auktoritär miljö där han upplevde klasskillnaderna i samhället. Det väckte hans politiska intresse. Åren därefter på Scharins och Rönnskär hade även de betydelse. Lorentz utbildade sig senare till byggnadsingenjör. Det var i den vevan han och Anita träffades på dans senhösten 1964. Ett par helger senare bjöd han blivande frun på sin första middag – stekt limpa, bacon och ägg. Kokkonsten utvecklades och under många år bjöds familjen, men även släkt och vänner, på goda middagar tillagade av Lorentz. 

Lorentz och Anita gifte sig midsommaren 1969. Ett par år senare flyttade de in i nybyggda villan i Ursviken. Där föddes de två barnen, Mattias 1974 och Maria 1977. 

Lorentz politiska karriär hade då tagit fart och upptog väldigt mycket av hans tid, både dagar, kvällar och ofta helger eller del av helg. Han var driftig och beslutsam och brann verkligen för uppgifterna. Vid 73 års ålder avslutade han de sista uppdragen.

1974 köptes en Uttern 550. På sjön hittade hela familjen välbehövlig avkoppling. 1987 blev det i stället stugan i Fjällboda som blev andningshålet. Den var vinterbonad så där kunde familjen koppla av lediga dagar året om och dit bjöds även släkt och vänner. Lorentz älskade att plocka bär. Från mitten av juli drog han till skogs för att kolla om hjortronen höll på att mogna. Det blev även ett par hinkar blåbär och lingon under säsongen. Familjen hann även med flera trevliga utlandsresor tillsammans.

Lorentz lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi hoppas att alla vackra minnen ska hjälpa oss i vår stora sorg och saknad.                              Anita, Mattias och Maria 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!