Linnea Åberg

Linnéa Åberg, Norsjö.

Linnéa Åberg.

Linnéa Åberg.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-05 05:00

Linnéa Åberg, Norsjö, somnade stilla in måndagen den 26 september. Hon blev 77 år. Linnéa var född och uppvuxen i Lund, Malå. Hon var dotter till Gustav och Ellen Åberg (född Roslund) och växte upp i en syskonskara på totalt åtta, fem pojkar och tre flickor.

Hon gick skola i Malå, och fortsatte sedan bland annat med en frisörutbildning i Borlänge. Men det var inte hennes grej, så hon hamnade så småningom hos posten och tidningstjänst där hon stannade till pensionen 2010. I många år var hon känd som tidningsbudet som cyklade ut morgontidningen i Norsjö, i ur och skur. 

På 60-talet träffade hon Yngve Bergmark, Norsjö, och flyttade då från Malå. Linnéa och Yngve förlovade sig 1965, och fick sonen Göran 1976. Linnéa var positiv, varm, generös och humoristisk och hade alltid glimten i ögat. Hon tyckte mycket om att få bjuda på hembakt bröd och bullar, eller den palt och blodkorv som hon var expert på att tillaga. Hon hade alltid kaffepannan och våffeljärnet redo när någon kom och hälsade på. Yngve dog i november 2006, och det var en stor omställning för henne efter deras mer än 40 år tillsammans.

Linnéa var aktiv, och tyckte mycket om att resa, handarbeta, cykla och att vara ute i naturen. Hon såg alltid fram emot den årliga resan till Vuoggatjålme tillsammans med sin syster Heléna med familj. 

I april 2019 fick Linnéa ett bakslag när hon drabbades av en stroke. Hon var fullt inställd på att komma tillbaka vilket hon också gjorde med en enastående kämpaglöd. Tyvärr kom nästa bakslag 2021 när hon diagnosticerades med ALS. Från februari 2022 till sin död i september vårdades hon på Solbacka i Norsjö, och hon trivdes mycket bra med både boendet och personalen.

Saknaden och tomheten är stor, men minnena är ljusa och vackra. Jag är tacksam över att ha fått ha en så kärleksfull och glad mor.

Sonen Göran 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!