Liil Henriksson

Liil Henrikson, Skellefteå.

Dödsfall 4 juni 2022 05:00

Liil Henrikson, Skellefteå, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon efterlämnar barnen Anders och Ann-Sofie med familjer. Liil föddes på Väddö i Uppland, den yngsta av två systrar. Hennes far var mejerist och hon växte upp på mejeriet där han arbetade. Efter faderns bortgång, nãr Liil var 11 år, flyttade hon med sin mamma och syster till Uppsala. 

Efter flickskola studerade Liil på fackskola i Uppsala för att bli hushållslärare. Hon började sedan arbeta på en yrkesskola i Östhammar 1959. Det var också i Östhammar som hon träffade sin blivande man, Ulf. Liil började sedan arbeta i Kooperativa Förbundets, KF, provkök i Stockholm och med personalutbildning på kursgården Vår Gård i Saltsjöbaden. Under sin tid på KF arbetade hon med näringslära, publicistisk verksamhet och hjälpte till att skriva Vår kokbok. Enligt KF:s företagsbibliotekarie blev resultatet “en ny och modern kokbok som var vetenskapligt testad och med exakta beskrivningar för hur varje maträtt ska tillagas. Gamla måttenheter som kaffekopp och nypa togs bort och ersattes med liter, deciliter och milliliter. Generationer har fått sina baskunskaper om matlagning genom Vår kokbok.”

Liil och Ulf gifte sig i Stockholm 1961 och flyttade till Skellefteå 1962. Där arbetade Liil som hemkunskapslärare och under den senare delen av hennes yrkesverksamma liv också som yrkesvalslärare. Liil var upptagen av konsumentfrågor och under flera år ledamot av konsumentnämnden i Skellefteå. Hon var också engagerad i flera ordenssällskap. Hon var litteraturintresserad, särskilt poesi. Liil delade också Ulfs intressen för konst, kultur och resor. 

Liil var pragmatisk, driven och omtänksam. Arbetet på KF gav henne, redan i ett tidigt skede av karriären, motivation och inspiration till nytänkande och skapande. Hon gladdes åt att se elever utvecklas och komma ut på arbetsmarkanden. Liil kom, trots att hon ofta saknade sin mamma och syster i Södermanland, med tiden att uppskatta livet i Skellefteå. Liil var familjens mittpunkt: engagerad och intresserad av både livs- och vardagsfrågor. Hon var också en djupt uppskattad vän. Liil var en älskad maka, mamma, mormor, farmor, syster och vän och vi saknar henne innerligt. 
Familjen 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa