Lena Andersson

Lena Andersson, Skellefteå.

Lena Andersson.

Lena Andersson.

Foto: Privat

Dödsfall2023-04-15 05:00

Vår syster Lena Andersson avled måndagen den 3 april. Hon var den yngsta av Karin och Ingemar Anderssons fyra barn och växte upp på Lingonstigen i Skellefteå.

Lena läste till civilingenjör i bergmekanik (bergsingenjör) vid Luleå Tekniska Högskola. Efter examen började hon arbeta vid Bolidenkoncernen, i Kristineberg, Boliden och slutligen i Renströmsgruvan som gruvplanerare.

Lena träffade Per-Ivar Marklund från Arjeplog under studieåren och de blev sedan sambos i Boliden. Per-Ivar avled i november 2021.

Lena och Per-Ivar levde ett aktivt liv. De åkte skidor på längden och utför, vandrade i de svenska fjällen, i Chile och Peru, i Dolomiterna med flera länder. De paddlade kajak bland annat på Grönland och i Kanada. De reste till Thailand, Kina, Mongoliet och alla resor dokumenterades i foto och målningar.

Med ett gott språköra lärde Lena sig förutom engelska och franska även spanska, italienska och kinesiska. Hennes senaste projekt var att studera japanska och isländska.

Musiken var viktig på fritiden. Lena sjöng i Boliden EFS-kör och spelade klarinett  i Boliden EFS blåsorkester.

Lena fick diagnosen coloncancer två dagar innan sin 59:e födelsedag. Den hade då redan spritt sig till levern och operation var inte möjlig i det läget. Hon genomgick därför sju tuffa cytostatikabehandlingar för att kunna opereras. Operationen gick bra, men levern hämtade sig aldrig fullt ut.

När hon i februari trodde att hon skulle få besked om att själva grundtumören skulle tas bort, fick hon i stället veta att de hittat två nya tumörer i levern och dessa gick inte att operera. Lena fick därefter palliativ vård men mådde förhållandevis bra och hade stora planer för framtiden.

Ett värkande ben på lördagen och oförmåga att stå upprätt på söndagen visade sig bero på blodförgiftning och därefter var förloppet extremt snabbt. Tidigt på måndag morgon avled Lena. 

Birgitta, Siw, Lars 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!