Laura Johansson

Laura Johansson
Laura Johansson

Laura Johansson, Skellefteå.

Dödsfall 2 april 2022 05:00

Vår mamma Laura, har avlidit 98 år gammal. Mamma växte upp i Ytterstfors, Byske, tillsammans med sina föräldrar, Maria och Helge, storebror Gustav och fosterbror Per – som tyvärr avled redan som ung. Mamma var studiebegåvad men var tvungen att börja arbeta som 12-13 åring. Under ett antal år arbetade hon i affär, oftast Konsum, först i Byske och senare i Boliden. Där träffades vår mamma och pappa och bildade familj.

Först kom Åsa -54 och Anita -57. För mamma var arbetarrörelsen, konsumentkooperationen samt bildningsrörelsen viktiga under hela livet. 1963 flyttade vi till Skellefteå. Mamma var hemmafru sedan vi föddes men i februari 1967 avled tyvärr vår pappa. Mamma valde att läsa in högstadiet och fackskola för att kunna ordna försörjningen. Hon klarade sina studier med glans och uppmärksammades för detta, bland annat i en artikel i Norran. Det var förstås en tuff uppgift som studerande, ensamförsörjande och mamma till två barn. 

Så småningom fick mamma jobb på Skellefteå kommuns lönekontor där hon jobbade fram till sin pension. Under hela livet var föräldrahemmet i Ytterstfors ett älskat sommarhus. Som pensionär var mamma en riktig ”kulturtant” gärna tillsammans med väninnan Gun. Hon var engagerad i PRO och tyckte mycket om att gå på jazzcafé och teater. Mamma var generös med stickade sockar, presenter och födelsedagsbullar. De sista åren var det vi, döttrar, med familjer som lyste upp hennes tillvaro och de vänner som fanns kvar. Hon trivdes bra nere på gården tillsammans med fina grannar när solen lyste. Mamma fick 6 barnbarn och så här långt 8 barnbarnsbarn. Mamma levde upp vid varje kontakt med barnbarn och barnbarnsbarn.

Vi älskar vår mamma och saknar henne! Vår mamma kunde ta vara på livet fram till dess att hon dog och det är vi tacksamma för! 

Åsa och Anita 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa