Lars Bodén

Lars Bodén, Umeå.

Dödsfall 21 juni 2023 05:00

Vår käre bror, svåger, morbror och farbror Lars Bodén, Umeå har avlidit efter en lång kamp mot den hittills obotliga sjukdomen ALS.

Lars föddes 1944 i Ytterbyn, Lövånger. Han var näst äldst bland fem syskon, tre flickor och två pojkar. Föräldrarna Allan och Ester Bodén drev jord- och skogsbruk på Allans hemgård. Lars visade tidigt intresse och vilja att tillsammans med föräldrar och syskon delta i arbetet med jordbruket och i skogen. 

Efter realskoleexamen i Lövånger flyttade Lars till Umeå för att gå på Handelsgymnasiet. I Umeå träffade han sitt livs kärlek Ann-Christin. De gifte sig 1969 och ett par år senare flyttade Lars och Ann-Christin till Hörnefors. Där byggde de hus och där föddes också parets två döttrar. 1994 återvände familjen till Umeå efter 23 års arbetspendlande.

Lars kom tidigt i kontakt med journalistyrket. Eftersom han var något av en idrottsnörd, började han skriva sportreferat för Västerbottens Folkblad. Där lade man märke till hans skrivförmåga och snabbhet vid skrivmaskinen. Lars var dessutom intresserad av och engagerad i samhällsfrågor. Det ledde till att han anställdes på nyhetsredaktionen i Umeå. Där bevakade han framförallt näringslivsfrågor, skrev ledare och blev så småningom utsedd till politisk chefredaktör för tidningen. Lars var under en 10-årsperiod anställd som reporter på Radio Västerbotten, men i 37 år var Folkbladet hans huvudsakliga arbetsgivare.

Lars var i ordets rätta bemärkelse en rättskaffens medmänniska, både privat och i yrkesrollen. Han var särskilt mån om den egna familjen och en mycket stolt morfar till Kalle, Bertil, Gunnar och lilla Karin. Men Lars gav sig även tid att hålla kontakt med sina syskon och övriga släktingar. Arbetet och idrotten gav honom också många vänner.

Vi i syskonkretsen sörjer Lars djupt och känner stor saknad och delar den känslan med hans kära Ann-Christin och döttrarna Carola och Stina med familjer. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa