Lars Andersson

Lars Andersson, Skellefteå.

Lars Andersson.

Lars Andersson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-07-06 05:00

Lars Andersson avled på Universitetssjukhuset i Umeå den 25 juni efter en kortare tids sjukdom. Han blev 60 år.

Lars föddes den 14 januari 1964 och växte upp i Skelleftehamn tillsammans med storebror Leif, som var fem år äldre. Den första tiden bodde familjen på Myrängen, ett område med väldigt många barn. Det var gott om kompisar att leka med och på vintrarna spelades det landhockey. Föräldrarna Gurli och Bertil jobbade båda som lärare och Lars var en stjärna i skolan. Han ansågs ”mogen för sin ålder” och fick flytta upp en årskurs redan i ettan. 

Lars spelade fotboll och ishockey i Rönnskärs IF och var även fotbollsdomare under några år. Han tyckte om att fiska och många sommarkvällar tillbringades vid sjön nära sommarstugan i Hökmark, där han tillsammans med pappa Bertil försökte överlista abborrar och gäddor. I vuxen ålder var det gösarna i Bodanträsket som levde farligt när Lars dök upp med fiskespöet i högsta hugg.

Lars var mycket intresserad av musik och hade flera kompisar som spelade i olika band. Som 17-åring drog han i väg till London på konsert, även då med pappa Bertil som sällskap. Under många år recenserade han skivor i Norran och han hade även en pop-sida på helgerna. För Lars var det LP-skivor som gällde, ett intresse som fanns med livet ut. Genom sitt arbete lärde han känna många musiker och under flera år bjöd han hem Skellefteåfestivalens största akter på surströmming i stugan i Bodan, något som givetvis blev till reportage i måndagens tidning. 

Lars älskade sitt jobb på Norran, för honom var det en livsstil, och han har genom åren haft en rad olika roller. Under gymnasietiden började han skriva sportreferat och 1985 blev han fast anställd. Han började som lokalredaktör i Arvidsjaur, där han vände ut och in på kommunhuset i jakt på nyheter, för att sedan pendla hem till Skellefteå på helgen och spela fotboll med Rönnskär.

Efter det blev han lokalredaktör i Skelleftehamn innan han fick jobb på centralredaktionen i Skellefteå, där han bland annat jobbade som nyhetsreporter, kriminalreporter och nyhetschef. Under åren 2012–2016 var Lars chefredaktör och ansvarig utgivare på Norran. De senaste åren arbetade han som affärslivsredaktör och ställföreträdande utgivare, en roll han trivdes mycket bra med. Han såg alltid fram emot Alvargalan, där han under många år var en av prisutdelarna, och han hade ett brett kontaktnät inom näringslivet som han gladdes åt att träffa. 

Lars hade ett stort nyhetsintresse och var även mycket social. Han var duktig på att knyta kontakter och hade ett genuint intresse för lokalsamhällets utveckling. Närstående minns honom som en snäll och generös person som ställde upp för andra och hade ett minne utöver det vanliga. Han läste oerhört snabbt och hade en förmåga att minnas namn, årtal och händelser. Lars har alltid varit en samlare och hade ett stort intresse för frimärken och klockor, även aktier intresserade honom. Han tyckte också mycket om att resa och till favoriterna hörde London, Malta och Prag.

När Lars var 43 år gammal träffade han Pia och hennes döttrar Malin och Sandra och då fick livet plötsligt en större mening. Lars var en väldigt stolt bonusmorfar till barnbarnen i Umeå och han var även nära sina syskonbarn, Viktor och Alexander. Lars hade också väldigt fin kontakt med sina föräldrar. Sedan Bertil gick bort 2008 har Lars varit ett stort stöd för mamma Gurli, som han hade daglig kontakt med.

Lars hade så mycket kvar som han ville göra och han lämnade oss alldeles för tidigt. Sorgen och saknaden är stor, men vi har också många fina minnen som vi aldrig glömmer. 

Familjen genom Malin Christoffersson, Chefredaktör Norran 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!