Karl-Gustav Vestermark

Karl-Gustav Vestermark, Skultuna.

Karl-Gustav Westermark.

Karl-Gustav Westermark.

Foto: Privat

Dödsfall2024-07-13 05:00

Karl-Gustav föddes 1947-05-12 i Petiknäs, Norsjö kommun, som andre sonen till Ingeborg och Evert Vestermark. Karl-Gustav avled hastigt vid arbete ute på gården i Skultuna den 1 juli 2024.

Efter folkskolan i byn gick han realskola i Jörn. Efter skolutbildningen bar det i oktober 1967 iväg söderut till Skultuna norr om Västerås. Den perioden gällde, som vi minns att, ”alla måste söderut”. Där hade han fått arbete vid Skultuna Flexible som valsare av aluminiumfolie.

Karl-Gustav, KG, som han kallades, blev kvar på företaget till sin pensionering 2012. Under den tiden hade KG avancerat i hierarkin på företaget till produktionschef och var då den i tiden längst anställde i företaget. KG kom tidigt att extraarbeta som brandman och slutade där som lokal brandchef vid Skultuna Lokalbrandkår i samband med sin pensionering vid Flexible. Då blev det ”bara” ordförandeskapet med mera i bostadsrättsföreningen på Persbovägen där han ägde ett radhus, med allt som det innebar, som fyllde dagarna. Det var i samband med ett praktiskt grävarbete där som han avled. 

KG fick två barn, Roger boende i Örebro och Lena med familj boende i Handen, Stockholm. KG:s sambo sedan 1992, Eva-Märta Jönsson är född i Överkalix. Dit upp åkte de på sina semestrar för att tillsammans med svågrarna sköta Eva-Märtas hemgård. Den är numera såld.

Fiskeresor upp till Alta i Norge företogs också med svågrarna. Många resor ut i världen, både i tjänsten och med familjen, hanns också med. 

Till Petiknäs och hembygden blev det många resor och besök medan Evert och Ingeborg levde och senare, samt stopp och besök i Skellefteå och Petiknäs, vid Överkalixresorna. Den senaste resan, som också blev den sista för KG till Petiknäs, var dagarna före och på hans 77-årsdag den 12 maj 2024. Han var då kärnfrisk och åt ingen medicin.

Vi åkte då, familjerna tillsammans till Petiknäs och en runda i Pärlbandsbyarna. Viktigt var att besöka Björks lanthandel för att inhandla två paket ”Släppträskkaku”, sedan via Bastuträsk för att besöka föräldragravarna.

Ett intresse som vi bröder delade var släktforskning. Det kunde bli långa telefonsamtal om lokal släkt men också om släkten som utvandrat till Brasilien år 1911 och senare delvis vidare till Montevideo i Uruguay. Med dem har vi flera mail varje år och några har besökt oss också.

KG ägnade gärna tid åt at hjälpa barnen med praktiska saker samt tog sig tid med barnbarnen. Eva-Märta sörjer en god make och vän, men får stöd i sorgen av Roger och Lena, av sina systrar, som bor i närheten och av sin dotter Åsa med familj, som bor i Skåne. Jag, hans bror, och min familj har vår sorg att bearbeta, men så är livet. Vi får minnas de trevliga stunder vi haft och det är många. 

Brodern Nils-Erik med familj  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!