Karl Filip Markström

Karl Filip Markström, Skellefteå.

Karl Filip Markström

Karl Filip Markström

Foto: Privat

Dödsfall2022-03-31 05:00

Vår pappa Karl Filip avled fredagen den 18 mars i en ålder av 92 år i kretsen av de närmaste. 

Han föddes 1929 i Vitsand, Piteå. Efter grundläggande utbildning flyttade han till Västerås för vidare utbildning till elkraftingenjör. Där träffade han vår mamma Kerstin som kom från Långviken, Skellefteå. Efter Västerås flyttade paret till Trollhättan där Håkan föddes 1955. Sedan bar det av till Boliden där pappa jobbade för Bolidenbolaget och där föddes Kjell 1957. Sedan blev det en flytt till Skellefteå till en lägenhet på Hyttlidgatan. Pappa fick jobb på nuvarande Skellefteå Kraft där han jobbade fram till pensionen, bland annat med att planlägga gatubelysning. I Skellefteå föddes Kristina 1962. Efter några år i lägenhet bygges en villa på Sörböle dit vi flyttade 1965. Han bodde kvar där livet ut.

På somrarna åkte vi på bilsemester landet runt och hälsade på släktingar. Vi bodde ofta på flera av EFS sommarhem. Vi besökte även vår farmor och farfar i Vitsand, och vår mormor och morfar som hade ett jordbruk i Innervik.

Pappa hann få både barnbarn och barnbarnsbarn som han uppskattade och intresserade sig för. 

Vår mamma fick ALS och sköttes av pappa till dess hon dog 2001. Detta var en tung tid för honom. 

Efter en tid började han umgås med Gudrun som blev en nära vän. Efter hon gått bort levde pappa ensam och hans liv blev alltmer begränsat på grund av mycket nedsatt syn och hörsel. Detta gjorde att han inte längre kunde följa med i världshändelser och vetenskapliga nyheter. Pappa hade många intressen. Ett av hans stora intressen var att lösa korsord, vilket han var mycket skicklig på. Andra intressen innefattade fysik, astronomi och historia. Han tyckte även om att spela orgel, och då psalmer och sånger ur Sions toner. Hans andliga hemvist var EFS i Skellefteå.

De sista åren behövde pappa stöd i vardagen. Det fick han av hemtjänsten och av sina barn. Pappa fick ett långt och innehållsrikt liv och vi minns honom med värme och tacksamhet. 

Håkan, Kjell och Kristina 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!