Karl-Axel Lundqvist

Karl Axel Lundqvist, Skellefteå.

Karl-Axel Lundqvist.

Karl-Axel Lundqvist.

Foto: Privat

Dödsfall2022-11-17 05:00

Karl Axel somnade stilla in fredag afton 4/11 på Skellefteå lasarett. 

Julafton 1932 föddes Karl Axel som näst yngst i en stor syskonskara i Mellanström i Arjeplogs kommun, son till Johan Albert Lundqvist och hans maka Vilhelmina. 

Efter avslutad skolgång i hembyn bar det av till Boviken där han var hjälp hos sin syster och svåger. Därefter blev det Johannelunds teologiska under ett antal år. Sin yrkesbana började han som predikant i Arjeplogs bygden där han träffade sin blivande fru Margareta som var lärarinna i Adolfström. 

Efter giftermål i Margaretas hemtrakter Älvsbyn bosatte paret sig i Offerdal, Jämtland där han fortsatte sin yrkesbana som EFS-predikant. Under mitten av 60 talet bar det av till Uppsala där han läste teologi för att prästvigas i Luleå stift 1969.  Paret blev boende i Uppsala fram till 1976 då det blev Skellefteå som ny hemort. Under åren i Uppsala forskade han för att bli teologie doktor och docent i kyrkohistoria.

Efter flytten till Skellefteå började han som präst i Anderstorps kyrka för att avsluta sin yrkesbana som kyrkoherde och prost i Skellefteå landsförsamling. Efter pensioneringen har han forskat mycket i kyrkohistoria och samarbetet mellan EFS och Svenska kyrkan och har utgivit ett antal böcker i dessa ämnen. 

Han var mycket mån om sin hembygd där han under 60-talet byggde en sommarstuga som var väldigt flitigt använd så fort möjlighet gavs. Hembyn Mellanström ville han veta om det hänt något nytt där, då han brukade ringa och fråga sin brorson som bor kvar där. Vid besöken hos honom frågade han alltid om jag hört något från släkten som låg honom varmt om hjärtat. 

Thomas 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!