Karl-Arne Saverstam

Karl-Arne Saverstam, Orrholmen

Karl-Arne Saverstam

Karl-Arne Saverstam

Foto: Thory Saverstam

Dödsfall2024-08-26 05:00

Strax efter midnatt den 15 augusti somnade Karl-Arne Saverstam in i sitt hem efter en tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

Karl-Arne, eller Kalle som han kallades, var son till Helge och Anna-Lisa och föddes ovanpå Westermarks i Boliden som nummer tre i en syskonskara på fem.

Han växte upp i affären som morfadern startat och som föräldrarna sedan drev under namnet Saverstams. Därefter tog Kalle och två av hans bröder över och när de senare sålde familjeföretaget fortsatte Kalle i branschen med livsmedelsbutiker i Bureå och Norsjö.

Att möta kunderna var kanske det han uppskattade mest och han tyckte även om att stå i charken. Han var en handlare i själ och hjärta – även om han ogärna satt i kassan …

Och någon vanlig kund blev han aldrig. När han gick in i en butik hade han svårt för att inte tycka till eller fronta hyllorna. Det spelade ingen roll om han gått i pension eller befann sig på en resa långt utanför Sveriges gränser: En utflykt till en butik var alltid intressant för Kalle.

Handlarlivet delade han med livskamraten Thory. De fann varandra trettondagshelgen 1975 och gifte sig ett år senare. Med åren fick de fyra barn; Patrik, Helén, Maria och Robin, och 2005 blev de morföräldrar till Alvina.

Kalle var en glad, nyfiken och väldigt social person. Han älskade musik, ville alltid att det skulle hända saker och var mån om att alla runt omkring honom hade det bra. Lekfullheten hade han med sig hela livet, från cowboy-lekar i affären och sparkrace ner från Missionskyrkan där hela familjen var starkt engagerade, till åren som scoutledare och att i vuxen ålder ordna mångkamper och golfturneringar vid stugan i Bastuliden. Stugan var paradiset där han kunde ägna sig åt friluftsliv och avkoppling. Allra bäst trivdes han nog ute i båten eller inne i bastun, där familjen som lördagsrutin alltid sjöng allsång.

Efter att Kalle pensionerat sig fick han och Thory möjlighet att resa mycket och upptäcka nya intressen, vilket i sin tur gav många nya vänner, som alltid var välkomna till huset på Orrholmen, där Kalle gärna samlade nära och kära.

Kalle avled nästan på dagen två år efter sitt cancerbesked. Även den sista, tuffa tiden hade han kvar sin glöd och i den mån han orkade ville han hitta på saker istället för att ”sitta och ha tråkigt”. Sådan var han, hela livet, och det är med stor glädje och tacksamhet som vi minns allt det fina vi fått uppleva tillsammans med honom.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!