Jörgen Jörgensen, Ånäset

Jörgen Jörgensen, Ånäset

Jörgen Jörgensen, Ånäset.

Jörgen Jörgensen, Ånäset.

Foto: Privat

Dödsfall2021-08-21 05:00

Far somnade lugnt och stilla in i sitt hem den 4 augusti. Han sörjs närmast av fem barn med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn. Att odla jorden, inte minst potatis och andra rotfrukter, var hans liv. Därtill var han aktiv i förenings- och församlingslivet. Bokhyllorna vittnar om ett stort samhällsintresse med kunskaper långt bortom jordbrukets område. 

Jörgen föddes 1931 som näst yngst i en stor syskonskara i Bred på Fyn. Under sin skolgång genomlevde han andra världskriget och den tyska ockupationen. Från tretton års ålder arbetade han på olika lantbruk och som sextonåring flyttade han till sin äldre bror i Småland. 1948 fick han anställning i Löa/Bergslagen, vilket blev starten på en livslång relation med familjen Ardesjö. Efter värnplikt i Danmark mötte han på Kävesta lantmannaskola Aurora Isaksson från Påläng. 

De gifte sig 1955 och arrenderade ett kronotorp i Kloten. Mellan 1956 och 1964 föddes Kerstin, Gunnar, Solveig, Hans och Lars. 1964 fick far tjänsten som driftsledare vid Lantbrukshögskolans försöksgård i Öjebyn där han drog igång med omfattande täckdikning och odling av utsädespotatis. 

1971 var han märkbart trött på den statliga byråkratin. Då köpte far och mor ett eget lantbruk i Flarken och även här inleddes täckdikning, utbyggnad och utsädespotatisodling. Jordbruket erbjöd gott om arbete för alla oss barn. Efter pensioneringen odlade far grönsaker, rotfrukter och bär. Han blev också duktig på matlagning och brödbak. 

Som den ”cyklande bonden” genomförde han även sju turer från Medelhavet hem till Sverige. Allt dokumenterades med kamera och resebrev som under vinterhalvåret blev till otaliga föredrag med diabilder i bönhus och hembygdsgårdar. Efter mors bortgång 2008 blev det några resor till Medelhavet under senhöstarna och även om kraften i benen började tryta så var hans tanke klar in i det sista. 

Vår saknad är stor, men far dokumenterade sitt liv i både bild och skrift. Minnena finns bevarade. 

Vila i frid.

Barnen genom Hans

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!