John Anders Näslund

John Anders Näslund, Malå-Vännäs.

John Anders Näslund

John Anders Näslund

Foto: Privat

Dödsfall2022-02-26 05:00

John Anders Näslund, Malå-Vännäs, avled den 20/2 på Malå Vårdcentral efter en tids sjukdom vid 66 års ålder. Han var son till John och Hulda Näslund och föddes i Malåbyn Holmsjö, varefter familjen flyttade till Malå-Vännäs 1964. 

Alla vi närmaste minns Anders som en varm, fin och påhittig person. Han ordnade utflykter med snöskoter, ibland på skidor samt även älgspaning med älggaranti. Äventyr som alltid skapade stora förväntningar hos syskonbarnen och senare syskonbarnbarnen. Där återfanns hela registret från att med Anders som proffshjälp lära de minsta att fiska till toppjakt på fågel i bitande kyla och meterdjup snö i väglöst land. Härliga påskutflykter med pimpelfiske, stekt fläsk, naturligtvis tillagad över öppen eld och massor av god mat, exempelvis renskav på murikkan samt gott kaffe från den svarta skogspannan. 

När vädret inte tillät uteaktiviteter minns vi även ett bollspel i hallen med syskonbarnen som resulterade i en spräckt glasruta. Ett annat bollspel var Malå-Vännäs open. Ett tennisspel på gräsmattan med ett fiskenät som tennisnät. Dessutom alla fina sommarkvällar uppe hos ”Svea” där grillmästaren Anders fixade goda hamburgare. 

Anders bidrog även till den kulturella bildningen när han introducerade systerbarnbarnen för seriefiguren ”Herman Hedning”. 

För de minsta blev det alltid ett bestående minne när Anders inför påsken, förutom gigantiska påskägg med godis, alltid kom med överraskningar av minst sagt oväntade slag samt en peng. Pimpeldagen på isen när Bella tappade en gädda, men Anders stack snabbt ner handen i hålet och fick upp den är ett annat minne som bitit sig fast. Liksom luftgevärsskytte uppe hos Svea. Många skämt och glada skratt och konstiga rim. Han var en mästare i att rimma. 

Som arbetskamrat i Kristinebergsgruvan var Anders förutom en duktig och noggrann hantverkare, en trivsam och hjälpsam person som var uppskattad även långt utanför det egna arbetslaget. Hans underfundiga humor avslöjade att det rörde sig om en person som var mycket snabb i tanken och kunde finna humoristiska vinklingar i de mest oväntade sammanhang. Samtidigt en människa som kunde säga ifrån ifall det behövdes. 

 Anders fattas oss. 

Systern Berith och brodern Rune. /genom Matts Bildström, vän och arbetskamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!