Jan Lundman, Boliden

Jan Lundman, Boliden.

Jan Lundman, Boliden.

Jan Lundman, Boliden.

Foto: Privat

Dödsfall2021-07-15 05:00

Jan Lundman, Boliden avled tidigt på morgonen den 8 juli, 71 år gammal, efter en kort tids sjukdom. Sin sista tid fick han tillbringa i sitt hem omgiven av sin närmaste familj med barn och barnbarn, vilket han uppskattade mycket.

Jan växte upp i Pålmark och Norrfjärden tillsammans med föräldrarna Greta och Simon och fyra systrar. Hans moster Annies berättelser om sina missionsresor väckte tidigt ett intresse för fjärran länder och mission. Detta var en av anledningarna till att han så småningom valde att utbilda sig till präst. Sin första tjänst fick han i Boliden där han även träffade sin fru Åsa. De gifte sig 1980 och reste året därpå till Tanzania på deras första uppdrag för Svenska kyrkans mission. Där kom de sedan att arbeta i olika perioder om sammanlagt sex år. 

Under sitt övriga yrkesliv var Jan verksam som präst i Bastuträsk, Boliden och St Olofs församlingar i Skellefteå. År 1982 drabbades Jan och Åsa av en stor förlust då deras förstfödda son Isak dog strax efter födelsen. De följande åren föddes barnen Emanuel, Josef, Lukas och Magdalena. Senare fick Jan bli stolt farfar och morfar till sex barnbarn.

Med sitt lugna och trygga sätt har Jan betytt mycket för många, både i sin roll som präst och privat. Utan att behöva använda särskilt många ord har han vunnit mångas förtroende och verkat för det goda, ofta i det tysta utan att dra uppmärksamhet till sin egen person. Många är de asylsökande som sökt stöd och hjälp hos honom. Det stora huset i Boliden har genom åren varit ett öppet hem där människor i olika åldrar och livssituationer fått känna sig välkomna.

Jan var allmänbildad och hade ett stort intresse för släkthistoria, musik och natur. Hans personlighet var präglad av vänlighet, värme och underfundig humor. Mitt i sin svåra sjukdom kände Jan sig buren av Guds hand. Även i den stora sorg och saknad vi som familj nu upplever kan vi känna eftervärmen av den tillit som han levde i och förmedlade.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!