Jagdish Desai

Jagdish Desai, Skellefteå.

Dödsfall2024-04-06 05:00

Jagdish Desai, Skellefteå, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är hustrun/änkan Margit och barnen David, Anita, Robert, Andreas och Jonas.

Jagdish föddes i Indien och dog i Skellefteå. Han talade fyra språk, fick fem barn och han älskade sitt liv.

Det var kärleken till Margit från Klutmark som fick honom att stanna i Skellefteå, trots hård protest från svärfar.

Svärfar tyckte att hudfärgen var fel - så kunde det låta på den tiden - men Margit satte ner foten, och när Jagdish anmälde sig frivillig för att hjälpa svärfar i skogen, så luckrades motståndet upp, och han blev en i familjen. 

Att Jagdish tog seden dit han kom är en modifierad sanning. Visst, en hindu från födseln som lärde sig att älska surströmming och fläskpannkaka. Och visst, han underlättade för Skellefteborna genom att gå med på att istället bli kallad Jack. Men han gömde aldrig den han var. 

I hans DNA fanns ett sinne för förhandling och det använde Jagdish för att bli en mäktig röst i IF Metall - och fick självaste Samme Lindmark att lyssna. Att prata för de som ingen röst hade blev hans uppdrag, och i den andan grundade han Mångkulturellt Forum och knep en plats i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. 

Hans pondus fick fem barn att lyssna och ta efter. I huvudräkning var det ingen som slog honom på fingrarna. Hans språkliga begåvning gjorde att han avverkade korsord som om det vore saltade jordnötter, och spöa infödda talare på Alfapet på löpande band.

Socialt gick han aldrig obemärkt förbi, utan att för den skull trampa på några ömma tår (såvida han inte siktade på det).

Han var allas favoritperson och världen är fattigare utan honom. Vi saknar honom ofattbart mycket redan, men det här är bara ännu ett steg på det eviga äventyr som är hans liv. Vi älskar honom gränslöst. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!