Jack Lundström

Jack Lundström, Skellefteå.

Jack Lundström.

Jack Lundström.

Foto: Privat

Dödsfall2022-08-13 05:00

Jack Lundström, Skellefteå, 89 år har avlidit och sörjs av fem barn med familjer.

Jack Lundström föddes 1933 och växte upp i byn Burvik, söder om Skellefteå där hans föräldrar drev affär. Jack trivdes och var med överallt där det hände saker. 1945 flyttade familjen, då med tre söner, in till stan och drev affär där. Jack agerade springpojke och körde ut varor efter skolan. Han var sportig och bra i skolan. Han hade en osedvanlig uthållighet. Han jobbade även som timmersorterare, strömmingsrensare, sågverksarbetare och ångbåtsbogserings-eldare. 

Jack utbildade sig till kirurg och senare till narkosspecialist. Han var mycket intresserad av medicinska innovationer och att införa och utveckla sådana. När sjukhuset behövde en ny byggnad var han och medarbetarna delaktiga i utvecklingen av lokalerna. Intresset för medicinteknik ledde till att han rekryterades till styrelsen för Landstingens Fond för Teknik och Produktutveckling. Han var länge chef på intensivvårdsavdelningen och operationsavdelningen. Senare, även som chefsläkare, fick han bidra till Skellefteå lasarett som fick en stor del av hans tid och omsorg. Hans anmärkningsvärda ork kom till sin rätt. 

Jack spred ett koncentrerat lugn omkring sig även i pressade situationer och blev med tiden något av en legend på sjukhuset. Han satte stort värde på sina medarbetare och naturligtvis sina patienter och kände att de också uppskattade honom. 2018 utkom hans bok ”Doktor Jacks minnen”. 

Han satt två perioder för Folkpartiet i landstinget Västerbotten och verkade även som nämndeman vid hovrätten. 12 år var han styrelseordförande för denna tidning som då hette Norra Västerbotten, en mycket lönsam verksamhet som engagerade sig i investeringar i ett stort antal lokala fastigheter och strategiska investeringar i bygdens näringsliv. 

Han fick fem barn i ett mycket långt och lyckligt äktenskap med Vivi-Anne Pettersson. Familjen och det gästfria hemmet var ändå det väsentligaste i hans liv – ett liv han var mycket nöjd med. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!