Isak Blomqvist

Isak Blomqvist.
Isak Blomqvist.

Isak Blomqvist, Skellefteå.

Dödsfall 13 januari 2024 05:00

Isak Blomqvist

Isak föddes i Stockholm en solig morgon den 27 maj 2011. Redan som spädbarn intresserade sig Isak för allt som rullar – bollar och bilar – men tidigt även ett stort intresse för Pippi Långstrump och hästar.

Bollintresset utvecklade sig snabbt till en stor bollkänsla såväl med som utan klubba. Hästar, traktorer och lastbilar kunde fånga hans koncentration under långa stunder, särskilt om han fick vara nära och känna och uppleva dem och han fascinerades under alla år av allt stort med hästkrafter. När Isak var två år flyttade han med familjen till Skellefteå. Under Isaks uppväxt här hade Isak sällan långt till skratt och var ofta glad och sprallig. Även om han vaknade mitt i natten så skrattade han.

När Isak var sex år diagnostiserades han, efter lång utredning, med sjukdomen Sanfilippos sjukdom – en obotlig, neurodegenerativ inlagringssjukdom som leder till en för tidig död – vilket kom att prägla hans och hela familjens liv under resten av hans alltför korta liv. Successivt tappade Isak inlärda förmågor som att klä på och av sig, dricka i glas, tala, springa, gå, sitta och äta. Trots alla motgångar var dock Isak alltid glad och det lilla busfröet kom fram i honom ända in till slutet. Isak hade, trots sin sjukdom, ett liv fyllt med olika aktiviteter.

Isak älskade att gå i skolan, först på Sörböleskolan och sedan på Lejonströmsskolan. Han njöt mycket av att vara i stugan i Masugnsbyn där han kunde få åka skoter på vintern och 4-hjuling på sommaren. Isak hann lära sig att cykla, åka skidor och stå på skridskor innan sjukdomen tog bort de förmågorna. Lyckan var därför enorm när han fick en trehjulig cykel att susa fram på och senare en framerunner som han fritt kunde springa med, trots förlorad balans. Samma lycka, med lyckotjut och kluckande skratt, visade han när han fick åka skicart i Åre. Isak var sedan två års ålder en stor Skellefteå AIK-supporter. Han gick på många matcher under åren, först i föräldrarnas knä, sedan på egen sittplats och mot slutet på rullstolsplats. Roligast var matchuppvärmningen för då gjorde AIK väldigt många mål. Isak var uppskattad av många utöver hans närmaste familj, vilket märkts på olika sätt genom åren.

Isak somnade stillsamt in tidigt på morgonen den 4 januari 2024, endast 12 år gammal. Han efterlämnas av mamma, pappa och storasyster, som kommer minnas alla varma och glada stunder med Isak och tillsammans med mormor, morfar, morbror, fastrar, kusiner och övrig släkt och vänner kommer de för alltid att älska honom.  

Mamma och pappa 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa