Irma Jonsson Nyström

Irma Jonsson Nyström, Ursviken.

Irma Jonsson Nyström

Irma Jonsson Nyström

Foto: Privat

Dödsfall2024-08-28 05:00

Vår Irma somnade in under morgontimmarna den 14 augusti på Skellefteå Lasarett. Hon blev 73 år. Mamma föddes 1951 som yngst av två döttrar till Uno och Lisbeth Jonsson. Sin första tid i livet bodde hon i Högkälen i Jörn. Hon har genom åren haft många olika adresser, främst inom Skellefteå kommun. Ursviken var den plats hon trivdes bäst på och återkom till.

Mamma utbildade sig till hemvårdarinna och sedan till barnskötare, men även inom väv och sömnad. Hon arbetade bland annat som dagmamma under en del av sitt yrkesliv. 1973 gifte hon sig med Roland Marklund och de fick två döttrar tillsammans, Jessica och Josefin. Mamma älskade att ta hand om oss. Hon bakade, lagade mat, putsade och fejade, läste sagor, sjöng och sydde kläder. Hon var en mästare på att pyssla om och massera ben när vi var sjuka och hade ont nånstans. Mamma tyckte om att handarbeta och sköta om blommorna i trädgården. Vi minns henne sittande i gungstolen med en virkning i händerna eller med gitarren i famnen. Mamma älskade musik och hade bred musiksmak.

När hon var i 30-årsåldern blev mamma svårt sjuk och det påverkade våra liv på många olika sätt. Mamma och pappa gick skilda vägar 1991. Men mamma hade driv och kampvilja i överflöd och gav aldrig upp. Sina starka åsikter var hon noga med att framföra och hon var outtröttligt engagerad i Skellefteås föreningsliv. Men framför allt har mamma skrivit. Brev, vykort, insändare och poesi.

2010 gifte hon sig med Anders Nyström. Han betydde väldigt mycket för henne och sin sista diktsamling tillägnade hon honom. Omtanken om barn, barnbarn, nära och kära falnade aldrig och hon var vår största supporter. Vi är många som kommer minnas henne och de fina stunder vi haft tillsammans.

Familjen genom Jessica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!