Ingrid Stenlund

Ingrid Stenlund, Skellefteå.

Dödsfall 18 juni 2022 05:00

Annandag pingst lämnade mamma Ingrid oss, 86 år gammal. Mamma växte upp i Bureå som yngsta syskonet i en barnaskara på tre. Den kristna tron har alltid varit en självklar klangbotten för mamma. I kyrkans ungdomsverksamhet träffade hon pappa och de blev snart ett par. 

Som ung jobbade mamma i affär, bland annat i bror Karl-Gunnars diversehandel i Sjöbotten. Efter giftermålet 1958 drev hon och pappa både mums-mumsbageri i Bodbysund och livsmedelsaffär i Boviken. Under denna tid föddes sonen Peter och dottern Kristin. 

I början på 1960-talet läste maken Bengt till präst. Under sextio- och sjuttiotalen följde därmed ett antal år runt om i Sverige; i Uppsala, Boden och Byske. Under dessa år föddes de yngsta barnen Åza och Niklas. Mamma hade ett konstnärligt öga, intresse för design/inredning och en förmåga att skapa ett trivsamt hem varhelst vi flyttade.

Sommarstugan i Sjöbotten var denna period den fasta kontakten med hembygden. December 1977 gick flyttlasset tillbaka till Bureå. Mammas föräldrahem inköptes och renoverades med tiden. Några år innan pensionen flyttade mamma och pappa dit.
Mamma ansvarade i många år med allt som ankom en prästfru på den tiden, men fokus i hennes liv låg på den privata sfären och de i hennes närhet. Både barn och barnbarn kan vittna om hennes stora kärlek. Mamma var aldrig den som tog plats eller som satte sig själv i centrum, utan värnade alltid om sin omgivning i första hand. 

Efter pappas död flyttade mamma via Myckle till trivselboendet Tryggheten. Sista åren tillbringade hon på Ömhetens äldreboende, där hon fick god omvårdnad. Även om mamma de sista åren alltmer präglades av en tilltagande demens fanns hennes kärlek och omsorg för alla i hennes omgivning kvar in det sista, vilket många i hennes närhet vittnat om.
Har himlen saknat en ängel måste det ha varit vår kärleksfulla mamma.  

Barnen  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa