Inger Hammarsten

Inger Hammarsten, Skellefteå.

Dödsfall 10 december 2022 00:00

Tidigt på morgonen den femte december 2022 somnade vår mamma, svärmor, farmor och mormor Inger Hammarsten in vid 91 års ålder. Mamma föddes 1931 som nummer tre av fyra barn till Beda och Arvid Stenberg i Snårbäcksliden utanför Älvsbyn. 

I slutet av 1940-talet utbildade sig mamma till hemvårdarinna och fick sin första tjänst i Munksund, Piteå. På EFS-konferensen i Piteå 1952 träffade mamma blivande maken och vår pappa Berndt Hammarsten som precis blivit antagen till lärarutbildningen i Umeå. Mamma flyttade sedan till Vindeln för att komma närmare pappa och jobbade där på ett ålderdomshem. 

Mamma och pappa förlovade sig 1954 och gifte sig 1955 i Älvsby kyrka. I Röjnoret fick de sitt första hem och pappa sin första lärartjänst 1956. 1961 flyttade de till Finnforsfallet. 

1974 började mamma också jobba som vaktmästare/lokalvårdare i Finnforsfallets skola, ett jobb hon trivdes bra med. När mamma och pappa flyttade till Skellefteå 1983 efter att pappa fått ny tjänst på KomVux, fortsatte mamma att jobba som lokalvårdare på Balderskolan där hon blev mycket omtyckt och trivdes bra. 

Mamma och pappa fick fyra barn men första barnet dog vid förlossningen. För oss barn var mamma den perfekta hemmafrun som älskade att ställa upp för andra med både goda bullar och kakor och god mat. Mamma tog väl hand om oss barn, vi minns det generösa hemmet hon och pappa skapade som var öppet för alla. 

Mamma var mycket intresserad av hantverk och gick ett flertal kurser som till exempel flamskvävnad, lampsömnad, vävning, växtfärgning och näverslöjd. Många av hennes alster har prytt hemmet. Ett annat mycket stort intresse för mamma var trädgårdsodling, och trädgården vid huset i Skellefteå prunkade av allehanda blommor. Särskilt stolt var hon över sina vackra rosor.

Mamma hittade sin roll som ett starkt stöd för pappa i hans jobb och hans många kyrkliga engagemang på fritiden. Mamma och pappa var väldigt tajta ihop och saknaden blev stor för mamma när pappa gick bort 2010. Mamma lämnar ett stort tomrum efter sig men får nu vila ut i evigheten efter ett långt, innehållsrikt och väldigt bra liv samtidigt som hon får återförenas med pappa. 

Barnen med familjer 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa