Inga Rehnström

Inga Rehnström, Skellefteå.

Inga Rehnström.

Inga Rehnström.

Foto: Privat

Dödsfall2024-08-17 05:00

När mammas älsklingsblommor, rosor och luktärter, blommade som vackrast somnade hon in, en vecka före sin 92-årsdag.

Min mamma Inga föddes i Ljusvattnet, Burträsk, som nummer två i en syskonskara på tre och som dotter till Per Magnus och Betty Nyström. Familjen drev lanthandeln P M Nyströms från slutet av 30-talet till Bettys bortgång 1968. Affären var en mötesplats för byns innevånare och många är historierna som mamma berättat från den dagliga handeln där förstås även barnen var delaktiga i arbetet. Mamma flyttade in till Skellefteå under sent 40-tal och bodde då hos sin moster Klara eftersom hon fått arbete som kontorist på Rönnmarks Tobakshandel.

Inga träffade 1953 min pappa Hans Rehnström från Bodan, Skellefteå, och de gifte sig i maj 1957. Fem år senare kom första dottern Karin. Till mina föräldrars stora förtvivlan gick hon hastigt bort i november 1968, bara sex år gammal, vilket var en stor sorg för dem att bära. Jag, Kerstin, föddes i juni året efter, 1969.

Barnbarnen Jesper och Klara blev en stor glädje för mamma som gärna fanns där för dem när helst det behövdes, hennes omsorg om dem var oändlig. Många var somrarna de tillbringade tid tillsammans med mormor och morfar i den älskade stugan i Båtvik, Yttervik.

Detta smultronställe är fortfarande allas vårt sommarparadis och tacksamheten för det som mamma och pappa tillsammans skapat är stor – här fick även mamma odla och njuta av sina älskade blommor. Mamma besvärades dock av värk sedan unga år så själva vattnandet var pappa Hasses uppgift men vi njöt alla av de väldoftande buketterna som alltid stod på bordet. 

Mamma arbetade ett antal år som kontorist på KD:s kansli i Skellefteå där hon trivdes mycket bra och var en mycket uppskattad kollega med sin noggrannhet och glada sätt. Hon ledde även barngrupper inom EFS under åren.

Matlagning, bakning samt att safta och sylta var något som mamma tyckte mycket om och var väldigt duktig på – hon älskade att bjuda familjen och vänner på underbara middagar, sju sorters kakor samt saft och sylt då pappa gladeligen plockade massor med bär i skog och mark. Även vävning, sömnad och broderi samt näver- och tenntrådshantverk var stora intressen fram till att hennes syn försämrades och hon vävde bland annat sin egen Västerbottensdräkt. 

I januari 2023 förlorade Inga sin make sedan 66 år, min pappa Hasse, och efter det tappade mamma kraften och drivet som under åren beskrivit henne. Hon flyttade in på Annagårdens äldreboende där mamma fick en fin sista tid.

Mamma Inga har somnat in och inom kort kommer även de blommor hon älskat att ha blommat ut. Men hon finns för alltid i våra hjärtan och jag är säker på att pappa tagit emot henne med öppna armar på den andra stranden. 

Rosornas doft kommer alltid att påminna oss om henne. 

Familjen genom Kerstin 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!