Herbert Lundmark

Herbert Lundmark, Skellefteå.

Herbert Lundmark

Herbert Lundmark

Foto: Cecilia Lindmark

Dödsfall2023-12-23 05:00

Herbert har den 15 december stilla insomnat i hemmet i en ålder av 94 år. Herbert var född i Hedlunda som näst yngst i en skara av nio syskon på ett mindre jordbruk av Erhard och Adele Lundmark (tidigare Lidgren). Erhard som utöver jordbruket också var byggnadssnickare tog med och lärde upp Herbert på olika byggen vilket grundlade hans yrkeskarriär.

I början på 50-talet träffade han Barbro som tillika Herbert körde både motorcykel och bil. De gifte sig 1954 och fick tre barn, Kent, Cathrin och Cecilia. Familjen utökades till fyra barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Herbert var anställd som byggnadssnickare på olika stora byggföretag och skaffade sig behörighet att själv ta på sig ansvaret för småhus. Arbetade en tid på Skellefteå kommun och blev mycket omtyckt på förskolor där han hade olika uppdrag att fixa. Han avslutade sin karriär som uppskattad handledare på kommunens lärlingsbyggen.

1956 byggde han eget lösvirkeshus för familjen på det nya bostadsområdet på Vitberget där han bodde till sin död tillsammans med Barbro. Han ärvde skogsskiften i Hedlunda som han ägnade mycket tid åt att vårda och där hämtades alltid årets julgran tillsammans med många familjemedlemmar. En fjällstuga i Laxnäs Hemavan och en sommarstuga på södra Bastuholmsgrundet i Kåge har under åren byggts upp och ut allt eftersom familjen växte. 

Fritiden har utöver byggnationer av olika slag ägnats åt kreativa aktiviteter tillsammans med familjen, barn och barnbarn som fick vara delaktiga i de praktiska färdigheter han hade och som på detta sätt själva lärde sig mycket. Han var intresserad av skidåkning och cykling och var duktig på att hålla sig i form. 
Saknaden är stor men vi är tacksamma att fått ha honom kvar så länge i våra liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!