Henrik Johansson

Henrik Johansson.
Henrik Johansson.

Henrik Johansson, Selsmoran Byske.

Dödsfall 18 november 2023 05:00

Henrik föddes den 25 maj 1939 i Selet, Byske som nummer fyra av tolv syskon. Föräldrarna var Sigurd och Arvida Johansson. Efter sju års skolgång började han jobba i skogen och även om han under yrkeslivet främst jobbade med annat så var det som skogsarbetare han identifierade sig. 

Efter lumpen bosatte han sig i Borlänge för att arbeta på Domnarvets järnverk. Där trivdes han inte och återvände norrut efter bara ett halvår. Järnbranschen var dock fortfarande intressant och det blev några år på NJA i Luleå. 1971 började han arbeta hos den stora arbetsgivaren i Byske, Futurum. Där blev han kvar till sin pension 2004. Parallellt med jobbet på fabriken arbetade han som deltidsbrandman under många år.

I mitten av 60-talet åkte han över Bottenviken och träffade sin blivande hustru Marja-Leena. De gifte sig 1967 och bosatte sig i Stensjön strax utanför Byske. 1968 föddes Tomas, 1972 föddes Linda och 1975 kom tvillingarna Stefan och Markus. 1971 bosatte sig den lilla familjen i en lägenhet i Byske och 1974 flyttade familjen till en villa i Byske som Henrik mer eller mindre byggde själv.

I mitten av 90-talet valde Henrik och Marja-Leena att separera som vänner. 2001 tog en av sönerna över huset och Henrik flyttade till ett öde skogshemman i Selsmoran, Byske, bara några kilometer från sitt föräldrahem. Även om det medförde mycket arbete så kändes det som att han äntligen hade kommit hem. Under hela livet var det i skogen som han kände sig som mest levande oavsett om det handlade om skidåkning, bärplockning, jakt, fiske eller skogsavverkning. Efter pensionen hade han fullt upp med att klyva ved, snickra, sköta sitt skogshemman, fylla frysen inför vintern, klura på uppfinningar, studera djurlivet runt gården, följa hockeyn och de senaste åren spela boule i Fällfors. Nästan alltid med en hund vid sin sida. I sin ungdom var han också en duktig längdskidåkare med många pokaler och vandringspris i bagaget. Han behöll sin goda fysik livet ut. 

Han var en snäll och lugn person, som hade en otrolig arbetskapacitet och styrka och han hade alltid en hjälpande hand till människor runtom honom. 2000 blev han farfar och så småningom även morfar. Han fick 13 barnbarn och var otroligt stolt över sin stora familj.

I början av november 2023 lämnade han oss hastigt och oväntat. Han är mycket saknad av sina barn, barnbarn, syskon, övrig släkt och sina vänner.

Tomas, Linda, Stefan och Markus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa