Henrik Andersson

Henrik Andersson, Bursiljum.

Henrik Andersson

Henrik Andersson

Foto: Kristina Kivijärvi

Dödsfall2022-12-12 05:00

Fredag 2 december somnade Henrik in lugnt och stilla efter en kortare tids sjukdom. Han växte upp i Bodbysund som nummer sex i en syskonskara på åtta, föräldrarna var Karl och Ester Andersson. De åtta syskonen har haft en fantastisk sammanhållning genom livet.

Släktträffar med syskon och syskonbarn låg honom varmt om hjärtat. Henrik utbildade sig först till möbelsnickare och senare till slöjdlärare. På logdans i Bodbysund träffade han Evy Eklund från Bursiljum, tycke uppstod och de gifte sig 1962.

Mellan 1963 och 1971 fick de barnen Kristina, Robert och Johan. 1965 gick flyttlasset till Bjästa där Henrik arbetade som slöjdlärare för att senare bli studierektor. Ett eget hus byggdes i samarbete med kollegor, de var tre slöjdlärare som hjälpte varandra att bygga var sitt hus. Även senare i livet var det inte svårt för släkt och vänner att få hjälp av Henrik med bygg- och renoveringsprojekt.

Under åren i Bjästa var Henrik engagerad i den lokala idrottsklubben. Idrottsintresset var stort genom hela livet, framförallt bordtennis, först som spelare för att senare bli ledare, både på lokal och regional nivå. Nätfiske i havet med grannar och kollegor hanns också med, även matlagningskurs med inriktning på det österrikiska köket.

Under åren i Bjästa tillbringades stora delar av sommarloven i Bursiljum, där makarna tog över Evys barndomshem. 1978 och 1990 gick flyttlasset till Bursiljum där huset renoverades och byggdes ut, delvis i egen regi. Därefter blev det skogen som sköttes vid sidan om arbetet som rektor på Björnåkersskolan. Efter pensioneringen jobbade Henrik emellanåt på Lappvattnets snickeri, så cirkeln till snickeribranschen blev sluten. Även i Burträsk blev han engagerad i föreningslivet i Bursiljums folkpark och Burträsk teaterförening.

Mellan 1992 och 2004 föddes fem barnbarn som han följt med stor glädje och stolthet i deras utveckling. Henrik hade ett mycket aktivt liv samtidigt som han var en familjefar som alltid tog hand om oss på bästa sätt. 2018 flyttade makarna till en lägenhet i Burträsk där de sedan bott. Många spikar har blivit inslagna, hyvelspån och putsdamm har yrt.

Nu har verktygen tystnat men byggnader, möbler och svepfat finns kvar som minner om en saknad och älskad make, far, morfar, farfar och svärfar. 
Familjen 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!