Hans Norberg

Hans Norberg
Hans Norberg

Hans Norberg, Skellefteå

Dödsfall 27 augusti 2022 05:00

Vår kära Hans Norberg somnade in på Ömhetens vård- och omsorgsboende den 13:e augusti. Han blev 76 år gammal.

Hans föddes i Norsjö men flyttade i tidig ålder med föräldrarna Ingegerd och Allan till Djupgroven, där de köpt ett hemman. Där utökades familjen med systrarna Gunvor, Eivor och Marie. 

Redan som ung pojke fick Hans hjälpa till i jordbruket. Han kunde gärna minnas tillbaka och berätta om detta för sina barn, särskilt om hur han fick lära sig att köra traktor. Det var uppenbart att både intresse och talang fanns tidigt, vilket troligtvis formade hans framtida yrkesbana. 

Efter folkskoleåren i Klutmark/Sörböle arbetade Hans i skogen med sin pappa. Genom värnplikten tog han lastbilskörkort vilket ledde till några kortare anställningar innan han fick jobb på Myckle Såg som traktorförare 1971. Samma år träffade han sin blivande fru Berith. 

Paret gifte sig 1975, bosatte sig på Moröhöjden och fick två döttrar, Joanna och Emma. 1983 flyttade familjen till sitt nybyggda hus på Morö Backe. 1984 tog Hans över hemmanet i Djupgroven, där han fortsatte med skogsvård i mån av tid. Han byggde även älgtorn där och gick med i Gummarks jaktlag. Emellanåt jagade han också fågel och småvilt.

Fiske var genom hela livet ett stort fritidsintresse för Hans. Han spelade bordtennis i ungdomsåren, sedan badminton i vuxen ålder som han tävlade i på Korpennivå.  Hans följde också gärna sport på TV.

Under många år åkte familjen till fjälls för att pimpla och köra skoter. Någon vecka under sommarsemestern besöktes den släktägda stugan i Kasker, ofta i sällskap av Hans mamma Ingegerd. Där fokuserade man både på fiske och bärplockning.

År 2000 lades sågverksamheten i Myckle ned. Det var en tung omställning för Hans att förlora jobbet på Myckle Såg, som hade varit en stor del av hans liv och identitet, även en social aspekt. Han fick några kortare vikariat på andra sågverk och deltog i arbetsmarknadsåtgärder innan han fick börja på Solkraft Öst som traktorförare 2004-2009. Samtidigt började hälsan svikta under dessa år och han valde att gå i pension 2010.

Hans fick fyra barnbarn; Jonathan, Clara, Jack och Charlie. Han uttryckte ofta intresse för barnbarnen och fann att dom skänkte mycket glädje.

I början av 2019 fastställde man att Hans hade drabbats av Lewykroppsdemens. Han somnade slutligen in på Ömhetens vårdboende, där han flyttat in i slutet av April 2022. 

Sorgen är stor, men många ljusa minnen lever kvar. 

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa