Gunnar Sigfridson, Skellefteå

Gunnar Sigfridson, Skellefteå

Dödsfall 24 september 2022 05:00

På Skellefteå lasarett avled den 19 september Karl Gunnar Sigfrid Sigfridson i en ålder av 89 år efter en mycket kort tids sjukdom.

Gunnar föddes i Östra Spöland, Vännäs kommun, som tredje son till Sigfrid och Signe Olofsson.

Efter avlagd realexamen i Vännäs flyttande han till Skellefteå och utbildade sig till maskiningenjör vid Högre tekniska läroverket. Därpå följde militärtjänstgöring och officersutbildning inom Luftvärnet. Efter några års arbete som ingenjör bar färden av till universitetsstaden Lund för studier i bland annat matematik, fysik och pedagogik. Han återvände efter examen till Skellefteå och började sin lärarbana 1961 vid det som senare blev Kaplanskolans gymnasium, men undervisade även vid Mullbergsskolan och Läroverket (Nordanå). Från 1978 fram till sin pensionering 1998, var han en känd profil vid Kaplanskolan.

1963 gifte han sig med Elsa Boman som var husmor vid Centrala verkstadsskolan och paret fick två söner. Hans livskamrat, Elsa, gick bort 2013.

Gunnar hade ett mycket stort intresse för matematikens möjligheter och mysterier, alltifrån de praktiska tillämpningarna inom el- och maskintekniken till de mer abstrakta tankemodellerna. Men det han uppskattade mest var att undervisa och få sina elever positiva och intresserade av matematiken som ett praktiskt verktyg men även att väcka intresse för framtida studier i ämnet.

Gunnar hade även ett stort intresse för fotografering och behöll sin älskade Leica IIIG även om fotointresset följande med in i den digitala världen där digitalkameran och bildförädling i datormiljö tog över.

Ett annat stort intresse var att tillsammans med sin familj vistas i Elsas föräldrahem under somrarna och bedriva ett småskaligt hobbyjordbruk.

Gunnar kännetecknades av ett mycket stort teknikintresse, uppfinningsrikedom och en nyfikenhet på utvecklingen som gjorde att han alltid uppfattades som ung i sinnet. 

Saknaden är stor men han efterlämnar ett ljust och vackert minne.

Sven Åke

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

Ingemar Lindholm

Dödsfall
Ingemar Lindholm

Margareta Jonsson

Dödsfall
Margareta Jonsson
Visa fler
Ämnen du kan följa