Gunnar Lundström

Prosten Gunnar Lundström, Kusmark

Prosten Gunnar Lundström

Prosten Gunnar Lundström

Foto: Anna Carlsson

Dödsfall2024-10-19 05:00

Den 13 oktober somnade vår älskade pappa in lugnt och stilla på Hedvigsgården, Kåge. Han blev 94 år.

Gunnar föddes i Stöverberg, Glommersträsk som yngst av fem barn till Oskar och Alma Lundström. Under skoltiden uppmuntrades han att läsa vidare och som 18-åring åkte han till Södertälje där han började studera på EFS folkhögskola Hagaberg. Därefter följde studier på Johannelunds Missionsinstitut i Solna med målet att bli missionär. 

Under åren i Södertälje lärde han känna sin blivande fru Bertha (Öster) som var född i Kåge. När Gunnar gift sig med Bertha (f Öster) 1956 bleknade tanken på att bli missionär, det blev istället teologiska studier i Uppsala. Dottern Anna föddes 1959, Gunnar prästvigdes i Luleå 1960 och sonen Per föddes 1962. Familjen utökades så småningom med två barnbarn, Oskar och Evelin. De gånger alla i familjen kunde samlas var glädjestunder för Gunnar.

Utöver prästtjänster i bl a Kåge, Jokkmokk och Burträsk har han haft förtroendeuppdrag i Luleå stift, bl a kontraktsprost i Jokkmokk. Under åren i Jokkmokk genomfördes många fjällvandringar. Kyrkhelger i Stalo, Vaisa och Alkavare var traditioner under många år.

Gunnar var en fantastisk sångare och har varit med i många körer alltifrån Stockholm/Uppsala till Kusmark. Under tiden i Stockholm tog han sånglektioner hos Madeleine Uggla och hon tyckte att han borde söka in vid operan istället för att studera teologi.

Gunnar var en aktiv person och gillade att motionera, ta långa promenader, plocka bär i skogen samt arbeta i trädgård sommartid och skotta snö på vintern. Ett annat stort intresse som Gunnar hade var släktforskning.

Gunnar blev änkeman 2018 och han kände sig stundtals ensam utan mamma i huset men bodde kvar i Kusmark med dagligt stöd av hemtjänsten fram till den 1 november 2023 då han flyttade till en lägenhet på Hedvigsgården, Kåge. 

Gunnar fick leva ett långt och innehållsrikt liv tillsammans med släkt och vänner. Han var en oerhört social och snäll person. Det tomrum han nu lämnar efter sig är enormt men vi minns honom med stor värme och tacksamhet. 

Vi vill rikta ett stort tack till personalen på 5:an på Hedvigsgården, Kåge som har tagit hand om vår kära pappa på ett underbart sätt det gångna året. Vi vill även tacka för hur ni tog hand om oss på ett hjälpsamt och omtänksamt sätt under hans sista dagar.

Barnen Anna och Per

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!