Gunnar Lundmark

Gunnar Lundmark, Skellefteå.

Dödsfall 2 juni 2022 05:00

Gunnar Lundmark, Skellefteå, avled den 20 april på Annagården i en ålder av 94 år. Närmast sörjande är sonen Hans med hustrun Emma i Ljungsbro, samt syskon och övrig släkt. 

Gunnar föddes 1928 på hemmanet Ålyckan norr om Ullbergsträsk, som nummer två i en skara av nio syskon. I ungdomen jobbade han mycket i skogen med avverkning och med att göra kolmilor samt på sågverk. Under en period arbetade han i Kristinebergsgruvan, och även på järnverket i Luleå. Ett års studier på Medlefors folkhögskola 1956–57 följdes av arbete som maskinförare i Jörn, där han 1968 gifte sig med Kerstin Lidström från Näsberg. Sonen Hans föddes 1970 i Skellefteå, dit de flyttat när Gunnar tillsammans med brodern Henrik startat firman Bröderna Lundmarks Åkeri (senare Lundmarks Trailertransport), som kom att uppta resten av hans yrkesliv.

Som egen företagare hade Gunnar sällan någon längre sammanhängande semester, men lediga dagar tillbringades gärna i barndomshemmet Ålyckan med bärplockning, fiske eller diverse praktiska göromål. Han tyckte också mycket om idrott, i synnerhet längdåkning, och utnyttjade ofta motionsspåret strax utanför knuten i Sjungande Dalen. 

Kort efter att åkeriverksamheten avvecklats år 2000 blev Gunnar änkling. Han levde därefter ett anspråkslöst pensionärsliv där han tillbringade mycket tid i Ålyckan samt umgicks med släkt och vänner. Det tidigare åkerigaraget på Degerbyn, inte långt från det hus på Timotejvägen dit familjen flyttat 1993, var ett kärt tillhåll, och ända upp i 90-årsåldern brukade han ofta ta cykeln och hälsa på ”gubbarna” där. 

Gunnar var en vänlig, hjälpsam, plikttrogen, humoristisk och generös person som var lätt att tycka om, och han lämnar många ljusa minnen efter sig. 

Hans Lundmark 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa