Gunilla Grefve

Gunilla Grefve, Ytterbyn, Lövånger.

Dödsfall2024-03-23 05:00

Efter en tids sjukdom avled Gunilla Grefve elva dagar före sin 91-årsdag.

Hon föddes i Ytterbyn som yngsta barn i en syskonskara på sex. Föräldrar var Frida och Olof Markström.

Hon blev Ytterbyn trogen fram till november 2023 då hon och maken Berth flyttade in på Trygghetsboendet i Lövånger.

Som 21-åring åkte Gunilla och väninnan Gunnel Andersson till Säters mentalsjukhus i Dalarna där hon arbetade som vårdare. Hon återvände dit ännu en gång och tog då sitt körkort. 

Gunillas pappa blev svårt sjuk och då åkte hon hem och hjälpte till att vårda honom tills han dog.

Då tog Gunilla arbete på Umedalens sjukhus. Efter en knäskada blev det svårt att arbeta där så hon tog arbete som assistent till Gunnar Stenberg (som var blind) när han läste in sin fil.kand i Uppsala. Gunilla läste in kursen på band så att Gunnar kunde lyssna på den. Gunnar fick jobb som lärare på Edelvik. Gunilla arbetade då som lärarassistent till honom.

Kärleken tog henne tillbaka till Ytterbyn. 1963 gifte hon sig med Berth Grefve och flyttade till honom i grannhuset. I november 2023 firade de sin 60-åriga bröllopsdag.

Gunilla skötte jordbruket tillsammans med Berth som också arbetade i skogen. Hon skötte förutom det dagliga även allt pappersarbete. Svärmor Helena bodde på övervåningen och fick god hjälp av Gunilla när hennes krafter började tryta. Gunilla var även sin bror Axel behjälplig med det han behövde.

Ett stort intresse var hästar och hundar. Hon fick hästen Freja av sin pappa och Freja blev den äldsta hästen i Västerbotten 1960 med sina 32 år.

Sin första hund, en collie, köpte Gunilla i Uppsala. Sedan blev det karelska björnhundar. Hon var med i Svenska Björnhundsklubben och Västerbottens älghundsklubb där hennes hundar vann flera fina priser.

Gunilla skrev många referat för Norra Västerbotten, främst fotboll men även LRF-möten, Vuxenskolan, CKF, möten i byn och så vidare. Det kunde även hända att hon skrev någon dikt.

Gunilla och Berth fick inga egna barn men hemmet var öppet för alla deras syskonbarn. Gunilla hade full koll på alla, hade ett fantastiskt bra minne och var alltid intresserad av vad som hände runt släkt och vänner, vad som hände i byn och runt om i världen. De hade även fadderbarn, bland annat Galina från Ryssland via Hoppets stjärna.

Många resor har paret gjort genom åren, till Spanien och resor runt om i Sverige, ibland med goda vännerna AnnaStina och Egon Granlund.

I byn var de med i byaföreningen och så länge hälsan tillät var de med på alla aktiviteter. De hade goda grannar i Ytterbyn som hjälpte till om det behövdes.

Gunilla sörjes närmast av maken Berth samt deras syskonbarn med familjer. 

Berth/IK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!