Gunhild Hällberg

Gunhild Hällberg, Östanbäck.

Gunhild Hällberg

Gunhild Hällberg

Foto: Privat

Dödsfall2022-03-03 05:00

På Lönnen, Norrgårda i Byske den 18 Februari avled Gunhild Hällberg. Hon blev 90 år. 

Hon föddes i Hamnträsk den 4 September 1931, dotter till Ester och Rickard Gustavsson, i en syskonskara på sex barn och fick namnet Rut Gustavsson. Tidigt blev deras mor sjuk i reumatism och flera barn fick nya hem. Först kom hon till en familj i Ostvik där det redan fanns ett barn med namnet Rut, så hon fick då heta Gun. Senare blev hon adopterad av Mirjam och Sigfrid Lundqvist i Östanbäck. 

Eftersom hon var döpt till Rut Gunhild Ingegerd fick hon då heta Gunhild Lundqvist. De adopterade även en lillebror Kenneth från en annan familj. 1954 gifte hon sig med Bertil Hällberg från Kåge. De fick två barn Britta och Lars. Första åren bodde de i Kåge och delade hus med Bertils bror Erik och hans familj. Hennes adoptivföräldrar hade även köpt och flyttat till granngården i Östanbäck och cirka 1958 flyttade familjen till Östanbäck. 

Mamma Gunhild kunde till exempel valla och mjölka kor, separera mjölk, konservera, väva, sticka, laga mat, baka, täta fil, plocka bär, hässja hö, sköta barn och mycket mer. Hon hade alltid ett stort intresse för blommor. När vi barn blev större jobbade hon som hemsamarit i Östanbäck. 

Hon var alltid mån om att gäster skulle trivas och ville alltid bjuda på hemlagad mat eller fika. Minns till exempel fettisdagarna när kusiner med flera kom och vi åkte skidor i Lennarts-backen och hon bjöd oss barn på hembakat fika och semlor efteråt. Glädjen blev stor när hon med tiden fick barnbarn. Barnbarnen Desirée och Cecilia var mycket i Östanbäck. 

Familjen betydde jättemycket för Gunhild och vi alla umgicks ofta. Hon blev änka 2000. Hon skötte gärna marktjänsten med mat och fika medan barnbarnet Cecilia och Joakim byggde nytt hus på granntomten där Gunhilds mamma och pappa en gång bodde och fick glädjen av att barnbarnsbarnet Axel kom till världen. Man såg hur glad hon blev över att få träffa och se lille Axel leka. Hon månade alltid om andra och ville alla väl. Bästa mor, saknaden är stor. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!