Gunder Burlin

Gunder Burlin, Burträsk.

Gunder Burlin.

Gunder Burlin.

Foto: Privat

Dödsfall2023-08-12 05:00

Lugnt och stilla insomnade vår älskade Gunder Burlin fredag 28 juli på Axlagården Umeå efter en längre tids sjukdom. Han blev 71 år.

Gunder föddes 1952 i byn Villvattnet, son till Gerd och Yngve Burlin och lillebror till Gun och Ulla. Flyttlasset gick till Burträsk några år senare och Gunder blev därefter sin hembygd trogen. 

1974 träffade ha sin stora kärlek Maria Svensson från Bjurholm och de gifte sig 1977. Barnen Tobias, Daniel, Linnea, Theresa och Susanna gjorde familjen komplett och genom åren berikades familjen med 13 barnbarn och i maj, ett barnbarnsbarn.

Gunder var en stor idrottstalang. Stark, vig och orädd stod han i fotbollsmålet för främst A-laget i lokala BIK. Det medfödda hjärtfelet förhindrade dock spelandet. Han blev senare en omtyckt målvaktstränare i BFF där han gick in med energi och glädje i uppdraget.

Hjärtat opererades 1986 på Sahlgrenska i Göteborg. Resultatet blev så pass bra att Gunder kunde fortsätta med jobbet som byggnadssnickare och var under 30 år anställd av Contractor Bygg. Noggrannhet och skicklighet var hans signum. Han var en omtyckt kollega som med sin humor skapade trivsel omkring sig. Hemmet är präglat av hans fina handlag och han var snabb till handling om något behövde fixas. 

Motorintresset fick sitt lyst när Burlins skaffade en veteranbil 2010. En röd Cadillac gled ofta omkring i bygden med Gunder bakom ratten. Vid högtidligare tillfällen iförd sin USA-köpta Stetsonhatt och med stilfull outfit. Många är de studenter och brudpar som njutit av åkturer till fester och kalas.

Gunder var en trädgårdens mästare. Det egenbyggda växthuset har under hans omsorg gett många goda skördar. Oförglömlig är hans planta med varmkorvar – till barnbarnens förtjusning. Han hade en stor vurm för solrosor och några lyser gula även denna sommar.

Utflykterna till egna smultronställen var viktiga. Mat lagad över öppen eld och kaffe kokat på ”tolvan” var stående. Vänner eller familj utgjorde ofta sällskap. Stugan i Fårberget kom också att betyda mycket för Gunder. Där satte han upp färgglada fågelholkar, eldade i vedspisen och njöt av livet.

Gunder hade en fin tenorröst som han fick glänsa med i kören Gammbyssa. Han var ibland solist och julkonserterna i Burträsks kyrka låg honom extra varmt om hjärtat. 

En älskad make och pappa har lämnat oss och tomheten och saknaden är obeskrivligt stor. Vi saknar hans humor och varma sinne. Gunder tog tillvaron med obotlig cancer med stort jämnmod. Han bor för alltid i våra hjärtan. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!