Gunborg Nilsson

Gunborg Nilsson, Skellefteåeå.

Gunborg Nilsson.

Gunborg Nilsson.

Foto: Privat

Dödsfall2023-12-02 05:00

Tidigt morgonen den 21 november somnade vår älskade Gunborg in. Hon blev 95 år. När solen sedan steg upp glittrade den vackert i rimfrostiga träd mot en klarblå himmel. Det kändes som en hyllning till henne!

Gunborg föddes i Bäckån som näst yngst i en skara av nio syskon. Hon fick tidigt hjälpa till i hemmet men jobbade också som hemhjälp i andra familjer. Ett av favoritämnena i skolan var uppsatsskrivning där hon fick visa den kreativitet och skaparglädje som skulle följa henne livet ut. Efter förlovning gifte hon sig 1954 med sin Bertil. De hade ett gemensamt intresse för oljemålning och på de tidiga bilsemestrarna runt om i Sverige följde målar-stafflierna självklart med.

Då delar av släkten fanns i Lysekil med omnejd så gick sommarfärderna ofta dit. Kärleken till västkusten och andra resmål höll i sig hela livet. 1956 stod ett eget hus på Brinkvägen färdigt med vacker utsikt mot Skellefteälven. 1955 hade sonen Mats fötts och sedan följde Ove och Per. Här skapade Gunborg och Bertil tillsammans ett trivsamt hem. Intresset för blommor och att ha det vackert omkring sig var alltid viktigt för Gunborg. ”Att leva utan blommor går helt enkelt inte” sa hon ibland. 

Som hemmafru jobbade hon också ideellt med bland annat skidskola och barnverksamhet i föreningen Framtiden. Sin konstnärliga talang fick hon utlopp för i keramik, målning och vävning. När sedan barnen flyttat ut började Gunborg på Tefab och fortsatte sedan som kyrkogårdsarbetare inom Skellefteå landsförsamling, en anställning som hon hade fram till sin pension. Gunborg gillade att vara ute i naturen, åka skidor och att resa. Detta innebar turer till barnbarn i Göteborg och Stockholm, utlandsresor och fjällvandringar. Att åka långt bort var spännande men den lilla utflykten var lika viktig. Att njuta av solen på en stubbe i lingonskogen utanför sommarhuset i Bäckån. Att leta och upptäcka vackra mönster eller roliga ansikten i stenar på stranden. Så typiskt för henne!

Sonen Mats avled 2007. Efter maken Bertils död 2010 valde hon att bo kvar i huset på Brinkvägen. Gunborg hade turen att vara frisk och spänstig. Glad och omtyckt, alltid pigg på aktiviteter. Sin 90-årsdag firande hon på Kanarieöarna. Efter detta följde bland annat två turer i svenska fjällen och flera utflykter på badflotten i Storträsket. Under hennes sista sommar målade hon akvarell med ett av barnbarnen i sin trädgård och hon ordnade en uppskattad godisutflykt i skogen för barnbarnsbarnen.

Vi är glada att Gunborg haft möjlighet att leva ett långt och innehållsrikt liv och kunnat bo kvar i sitt älskade hus ända till slutet. Att hon nu inte längre finns är svårt att förstå.

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!