Göran Waernér

Göran Waernér, Sorsele.

Göran Waernér.

Göran Waernér.

Foto: Privat

Dödsfall2022-07-27 05:00

Göran Wærnér, född 1932 och uppvuxen i en prästfamilj i Sorsele, gick bort nu i juni, vid 90 års ålder. Sedan nära 20 år var han tillsammans med livskamraten Inger bosatt i Farhult, Höganäs kommun.

Idrottstokig från början ville han bli gymnastikdirektör men hindrades av en skada. Det blev Väg- och Vatten vid KTH istället. Detta ledde bland annat till att han blev en av Sveriges första akademiska lärare inom IT. Den kraftfullaste ”matematikmaskinen” i Sverige hette BESK, var stor som ett vardagsrum och hade en beräkningskapacitet mindre än dagens mobiltelefoner. Men Göran och kamrater såg möjligheter. Han lämnade akademin och startade efter en tid vid det som nu är Vägverket, konsultföretag som var med och byggde motorvägar i Andalusien och södra Tyskland, där familjen bodde under längre perioder.

Vi som blivit Görans och Ingers vänner under Skåne-åren känner honom främst som en härlig lekkamrat, entusiastisk föreningsmänniska och sportsman – utförsåkning, tennis, Friskis & Svettis och golf intill slutet. Elitnivå uppnådde han dock redan som student, inom roddsporten. Att han inte fick representera Sverige vid Rom-olympiaden 1960, i 4’a utan styrman, berodde enbart på att en lagkamrat av civila skäl tvingades dra sig ur.

Göran hann aldrig bli gammal – annat än till kroppen och enligt kalendern. Ett mer sällsamt inslag i hans cv är sålunda att han efter sin pensionering blir manager för popgruppen A-teens. Totalt oväntat och osannolikt blir han ombedd att hjälpa fyra ungdomar att styra upp sin satsning. Han är helt okunnig om musikbranschen, men en oförvägen entreprenör, och han lär sig snabbt. Fyra av A-teens diamant- och guldskivor pryder nu väggen på kontoret i Farhult. 

Han skapade energi omkring sig. Vi blir glada när vi tänker på honom. 

Per-Axel Svalander, Nils Hallberg (klubbkamrater i S:t Arild golfklubb), Marie Serneholt, Lotta Serneholt, Ronny Serneholt (medlem respektive anhöriga, A-teens) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om